Parketin hoito ja puhdistus

Parketin hoito ja pesu on yksinkertaista. Parketti materiaalina ei vaadi tiheää kunnossapitoa, mutta parketin käsittelystä ja laadusta riippuen sitä tulee huoltaa pari kertaa vuodessa. Parketit voidaan luokitella parketin laadun, pintakäsittelyn ja puulajin perusteella. Parkettilattia kannattaa pestä huolellisesti vähintään muutaman kerran vuodessa. Parketin laatu kertoo käytännössä sen, miten parketti on tehty. Suomessa yleisimpiä parkettilaatuja ovat lukkopontti- eli lautaparketti, mosaiikkiparketti ja massiivisauvaparketti. Perinteinen lankkulattia voidaan myös laskea parketiksi.

Parketti on sinällään jo sisustuselementti.

Parkettilaadut

Lukkoponttiparketti tarkoittaa sellaista parkettia, jossa parkettilautojen yhdistäminen on tehty ilman liimaa. Parkettilaudat on muotoiltu huolellisesti siten, että ne yhdistyvät toisiinsa tiiviisti. Lukkoponttiparketin hyviä puolia on sen helppo asennettavuus ja se on parkettina lähes saumaton ja kaunis. Massiivipuuparketti puolestaan on irtopuupaloista koottu parketti, joka toimii hyvin silloin kun lattiaan halutaan tietty kuvio. Toteutettavia kuvioita ovat esimerkiksi ruutukuvio tai kalanruotokuvio. Puupalat on pontattu vähintään toiselta sivultaan, joten parketin asennus on helppoa ja loppujäljestä tulee tiivis. Massiivisauvaparketti liimataan yleensä aluslevyyn kiinni. Mosaiikkiparketti puolestaan on valmistettu liimaamalla pieniä puupaloja levyihin, jotka asennetaan lattiaan alustalevyyn liimaamalla. Lankkulattia puolestaan rakennetaan usein jalopuusta. Lankut ovat usein yli viisi metriä pitkiä.

Jos olet kiinnostunut lukemaan yleisestikin rakentamisen trendeistä, tsekkaa stadinraksat.fi sivusto.

Lattian hoito

Parketti on tehty täyspuusta, toisin kuin esimerkiksi laminaattilattia. Parkettimateriaalit ovat yleensä joko tammea, saarnia tai vaahteraa. Kaikki ne ovat jalopuulajeja. Tammella on pitkät perinteet parkettimateriaalina. Vaahtera on lattiamateriaalina suhteellisen muuttumaton ja kova. Vaahtera ja saarni kestävät hyvin kulutusta sei siihen ei tule helposti naarmuja tai kolhuja. Parketteja valmistetaan myös pohjoisamerikkalaisesta pähkinästä, pohjoismaissa koivusta ja itämaisesta merbausta. Parketin pintakäsittely vaikuttaa siihen, miltä parketti tuntuu. Parkettilattia voi olla vahattu tai öljytty. Puulattia voi olla myös kokonaan käsittelemätön. Parkettilattia naarmuuntuu helposti, joten kannattaa imuroida pienet kivet ja hiekka ajoissa. Ulko-ovelle kannattaa laittaa hiekkaa keräävät matot, jotta parketti säästyisi naarmuuntumiselta. Huonekalujen jalkojen alle kannattaa laittaa huopatassut. Puu elä ja muuttuu ilmankosteuden vaihdellessa. Ilmankosteus kannattaa yrittää pitää mahdollisemman tasaisena. Myös sisäilman lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman tasaisena. Varsinkin lattialämmityksen lämpötilan kanssa kannattaa olla varovainen. Parketin puhdistuksessa kannattaa vältellä tarpeetonta veden käyttämistä. Tahrat kannattaa poistaa heti niiden synnyttyä, jotta ne eivät ehdi imeytyä parketin pintaan. Paras tapa pestä parketti on pyyhkiä se nihkeällä mikrokuituliinalla.

Parketin pesu

Ennen parketin pesua matot imuroidaan ja siirretään pois parketilta. Sen jälkeen parketti puhdistetaan liasta, pölystä ja tomusta luudalla tai pehmeällä harjalla, joka ei naarmuta parketin pintaa. Parketista imuroidaan pienimmätkin kivet ja roskat. Kun parketti on saatu puhtaaksi kuivasta liasta ja irtoroskista, pesumenetelmä riippuu siitä, miten parketti on pintakäsitelty. Mattalakattu parketti pyyhitään nihkeällä liinalla. Parketti voidaan tarvittaessa pestä miedolla pesuaineseoksella tai pelkällä vedellä. Pesuaineeksi valitaan vahatulle tai öljytylle parketille tarkoitettua pesuainetta. Parketin pesussa ei pidä käyttää liikaa vettä, sillä parketti pitää saada kuivaksi pyyhkimisen jälkeen. Parketti ei saa jäädä kosteaksi. Mattalakattu parketti on hyvin herkkä lattiamateriaali. Pesuaineeksi kannattaa valita erityisesti lakatulle parketille tarkoitettua puhdistusainetta. Öljypintainen parketti ei kerää pölyä pintaansa, joten parketista voidaan helposti poistaa pölyt imurilla tai harjalla. Tahrat voidaan poistaa tarvittaessa pelkällä vedellä. Tarvittaessa voidaan käyttää nihkeää pyyhettä, jota on kostutettu miedolla pesuaineseoksella. Öljyvahattu parketti vaatii säännöllistä puhdistamista kuivalla mopilla. Tahroja voi poistaa nihkeällä liinalla. Vahattu parketti vaihtaa sävyä, jos sitä puhdistaa liian kostealla. Tahrat kannattaa puhdistaa mahdollisimman nopeasti. Pintakäsittelemättömän parketin voi puhdistaa Fairylla tai mäntysuovalla. Tahrat voi puolestaan poistaa tärpätillä. Likaisen parketin puhdistamiseen voi käyttää etikkaa.

Tiesitkö?

Lue Iltalehden artikkelista siitä miten huonouninen tunnistaa laadukkaan sängyn.

Mielenkiintoista luettavaa

Koska viimeksi tsekkasit erilaisia suomalaisten liikkeiden tarjouksia, niitä voit käväistä lukemassa alennuskooditsuomi.fi sivustolta, tai jos haluat lueskella suoratoistosta, käy tsekkaamassa nettiruutu.fi sivusto ja jos Itämeren matkailu kiinnostaa, niin siihen liittyviä uutisia löytyy ihan Itämerensatamat sivustolta.