Valmista kotisi paukkuviin pakkasiin

Talvea on jäljellä ja pääsemme nauttimaan vielä parhaista paukkupakkasista. Nyt viimeistään on oikea hetki tarkistaa, että kotikin on valmis ottamaan kylmät kelit vastaan. Jos huoltotyöt on jäänyt tekemättä, niin pakkanen, lumi ja jää voi saada vahinkoa aikaan.

Enää ei kannata siirtää niitä tuonnemmaksi, vaan ehdottomasti kannattaa tarkistaa, että putkisto, ikkunat, ovet, kourut, terassilämmitin ja muut laitteet ovat käyttökunnossa. Avuksi olemme seuraavaksi listanneet asiat, jotka on hyvä käydä läpi ennen kuin taas lämpömittarin lukemat laskevat -30 asteen tienoille. 

Sitten voit  huoletta nauttia lopputalvesta, kun ei tarvitse olla huolissaan oman kodin suhteen. 

Tee tarkistus kierros kodin ympäri

Omassa kodissa on oma viehätyksensä, kun voit nauttia rauhallisuudesta aivan eri tavalla kuin vaikka kerrostalossa. Samalla se tuo mukanaan kuitenkin vastuuta ja omistajan on itse hoidettava huoltotyöt. 

Meillä on tapa siirtää niitä tulevaisuuteen ja hoidamme vasta siinä vaiheessa, kun jotain jo menee rikki. Pakkasta päivät voit hyödyntää vaikka siivoukseen, mutta seuraavana aurinkoisena päivänä kannattaa vilkaista olisiko vielä jotain tehtävissä seuraavilla asioille: 

  1. Tarkista vesikourut

Varmista, että rännit ja vesikourut ovat kunnossa. Välttämättä ei ole mikään paras ajankohta tehdä suuria huoltotöitä, mutta on hyvä varmistaa että ne kestävät lumen painon ja vilkaista pääseekö vesi liikkumaan oikeaan suuntaan, kun lumet keväällä alkavat sulamaan. Tällä pystyt estämään mahdolliset vesivahingot ja muut aineelliset vahingot. 

  1. Tiivistä ikkunat ja ovet

Sisustus luo tunnelman kotiin, mutta kukaan ei halua olla kylmissään sisätiloissa. Kylmän vedon ja viiman estämiseksi tulee ovien ja ikkunoiden tiivisteet tarkistaa vuosittain. Ne tulee vaihtaa tarvittaessa ja niiden käyttöikään vaikuttaa kuinka laadukkaat tiivisteet ovat ja mitä materiaalia niihin on käytetty. 

Oikein tiivistettynä asunnossa ei käy enää veto, eikä sitä tarvitse lämmittää yhtä paljon kuin aikaisemmin. Parhaimmillaan ovien ja ikkunoiden tiivistys voi säästää energiaa jopa 5-20 %. Kostunut sisäpinta kertoo siitä, että ilma ei pääse kiertämään riittävästi. Jos kosteus taas kertyy ikkunoiden väliin, tiiviste vuotaa tai se on asennettu väärin. 

  1. Tarkista lumitilanne katolla

    Jos katon kunto on jäänyt tarkistamatta syksyllä, niin se voi jäädä odottamaan vielä kevättä ja kesää. Katon tarkastus ja korjaus on hyvä jättää ammattilaisten käsiin. Lunta on tupruttanut mukavasti talven aikana, joten tarvittaessa kannattaa kiivetä katolle ja tiputtaa kertyneet lumet alas. 

Pakkaslumi on kevyttä, mutta lämmön noustessa se pakkautuu ja katto joutuu painon voimasta kovalle koetukselle. Jos syystä tai toisesta katto ei ole kunnossa, niin se voi aiheuttaa suurtakin vahinkoa. Auttamalla itse lumet alas, voit välttää nämä ongelmat.

  1. Puhdista suodattimet ja laitteet

Kylmät ilmat laittavat laitteet kovemmalle kuin kesähelteiden aikana. Luonnollisesti tämä kasvattaa riskiä häiriötekijöille, joten jos ilmanvaihdon, terassilämmittimen tai lämmityslaitteen huolto on jäänyt tekemättä, niin se kannattaa ehdottomasti tehdä nyt. 

Samalla vauhdilla tulee tarkastettua palo- ja häkähälyttimet. Talviaikaan tulee poltettua kynttilöitä ja pidettyä takassa tulta, joten turvallisuuden kannalta niiden on oltava kunnossa. 

  1. Eristä näkyvät putket

Kovat pakkaset lisäävät vesijohtoputkien jäätymistä ja saattavat rikkoa ne. Jos kotoa löytyy maassa tai näkyvissä olevia putkia, niin  Tämän voi kuitenkin estää helposti eristämällä ne. Voit laittaa putkireittien kohdalle eritysmateriaalia ja peittää näkyvissä olevat kohdat vaikka villapaidoilla.

Ole ajoissa ja vältä ongelmat

Loppupelissä huoltohommat eivät ota meiltä kovin paljon aikaa. Se kysyy ainoastaa viitseliäisyyttä ottaa asiaksi ja tarkistaa ne ennen kuin jotain vahinkoa on jo kerennyt syntymään. 

Suomessa sääolosuhteet ovat erittäin haasteelliset, joten pieni varovaisuus on aina paikallaan. Näin voit paukkupakkasten tullessa virkistäytyä kirpeässä ulkoilmassa tai nostaa jalat kohti takkatulta ja nauttia huolettomasti kupin kahvia sen ääressä.