Aikaa kestävät sisustustrendit

Ohimenevät sisustustrendit ovat usein kauteen sopivia hetkellisiä huvituksia. Sisustustrendejä voikin miettiä myös kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmasta. Kuinka kestäviä hankintoja haluaa tehdä kotiinsa, vai haluaako vaihtaa sisustusta trendien mukaan ja unohtaa vastuullisuus. Kotona vietettävän ajan lisääntyessä into sisustaa koti viihtyisämmäksi kasvaa. Kodista halutaan toimiva ja turvallinen, mutta sinne kaivataan myös iloa ja energiaa.

Greige eli harmaa ja beige

Greige eli harmaan ja beigen sekoitus on turvallinen ja aikaa kestävä pohjaväri, joka toimii hyvin monen muun sävyn kanssa. Greige onkin suosittu väri sisustuksessa. Suosion syynä lienee sen helppo yhdistettävyys, sillä greige sopii yhteen lähes kaiken kanssa. Sisustamiseen voi käyttää entistä enemmän värejä. Helppo tapa tuoda sävyjä arkeen on sisältä lämpimien ja murrettujen sävyjä kotiin, jotta kodikkuus ja tunnelma lisääntyy. Sisustuksen uudistaminen onnistuu myös pelkkiä tekstiilejä vaihtamalla. Kannattaa myös pitää mielessä, että seiniä maalaamalla kodin ilmettä voi muuttaa helposti. Huonekalut kannattaa valita siten, että ne kestävät aikaa. Klassisiin muotoihin ei kyllästy niin nopeasti, kun trendikkäisiin huonekaluihin. Mattoja ja verhoja vaihtamalla kotiin voi tuoda uutta piristystä edullisesti. Harmonista tunnelmaa saadaan luotua myös karsimalla turhat esineet ja virikkeet.

Pyöreät ja pehmeät muodot

Pehmeät pinnat yhdistettynä pyöreisiin muotoihin lisäävät kodikkuutta ja mukavuutta huonekaluissa. Sohvat, nojatuolit ja matot valitaan siten, että ne sopivat yhteen. Nojatuolien ja sohvien verhoiluun kannattaa valita entistä enemmän kohokuviollisia kankaita tai pehmeää samettia. Matoissa kuviointi pinnassa tai reilut hapsut tuo sisustukseen leikkisyyttä helpolla tavalla. Viihtyisää kotia suunniteltaessa huomioidaan myös hyvinvointi ja inhimilliset tarpeet. Seesteisissä tiloissa mieli lepää ja arjesta on helppoa irrottautua. Materiaalit kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan siten, että niillä on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus. Luonnonmukaiset materiaalit kuten villa, puu ja kivi ovat aina ekologisia valintoja. Ekologisuuden kannalta voi miettiä myös vanhan huonekalun kunnostamista.

Puun sävyt

Mustan ja valkoisen rinnalla kodin ilmeen saa pehmeämmäksi puun sävyillä. Materiaalina puu kestää hyvin aikaa ja erityisesti tammi on suosittu materiaali. Tammea voidaan myös sävyttää joko tummemmaksi tai vaaleammaksi riippuen siitä, minkälaista tunnelmaa halutaan tavoitella. Metalli ja musta puu luo särmikkyyttä ja kontrastia muuten tasapainoiseen sisustukseen. Luonnolliset materiaalit eivät mene koskaan pois muodista. Rakkaus luontoon on meillä ihmisillä sisäänrakennettuna. Luonto myös parantaa hyvinvointiamme. Luonto kannattaakin ottaa tavalla tai toisella osaksi kotia, sillä juuri kotona haluamme tuntea olomme mahdollisimman tasapainoiseksi. Luontokuvien avulla kodissa näkyy yhteys luontoon, ja kuvista saa helposti näyttäviä elementtejä. Esineiden ei tarvitse myöskään olla täydellisiä vaan myös rosoisemmassa pinnassa piilevää kauneutta voi arvostaa. Keittiöön kauneutta ja käytännöllisyyttä tuo itse ruukuissa kasvatetut yritit. Yrtit myös tuovat raikkaita tuoksuja keittiöön.

Vastuullisuus

Kestävän kehityksen ja eettisyyden ajattelumallit pidentävät sesonkeja. Suomalaiset hankkivat entistä enemmän pitkään palvelevia ja kestäviä kalusteita. Ekologisuus säilyy kantavana teemana sisustuksessa. Ekologisuutta voi tuoda esiin esimerkiksi materiaalivalinnoilla, kotimaisuuden arvostamisella, luonnonläheisyydellä ja suosimalla viherkasveja. Vastuullinen sisustaja miettii tarkkaan ostoksensa ja tekee laadukkaita ja pitkäaikaisia hankintoja. Huonekaluja voi hankkia myös käytettynä. Tietyn huonekalun hankkiminen käytettynä vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa, mutta halutun esineen löytäminen varsinkin edulliseen hintaan tuottaa iloa. Laadukkaita ja kestäviä kalusteita suosimalla huonekalut kestävät kauniina kauemmin kuin huonommista materiaaleista valmistetut. Luonnontuotteet myös ikääntyvät kauniisti, toisin kuin keinoaineet kuten muovi, joka voi värjäytyä, haurastua tai murentua vanhetessaan. Laadukkaisiin kalusteisiin on usein myös saatavilla varaosia ja vaihtopäällisiä, jolloin käyttöikä saa huomattavasti jatkoaikaa. Tuotteita valittaessa kannattaakin pohtia myös niiden korjattavuutta ja kierrätettävyyttä. Ajatonta sisustusta suunnittelevan kannattaa vältellä trendien ääripäitä. Klassisemmilla valinnoilla koti kestää aikaa paremmin.