Siivous ja sisustaminen allergiakodissa

Allergisen kodin siivoaminen ja kodinhoito ei ole aina yhtä yksinkertaista kuin muiden tilojen siivoaminen. Allergisen kodin siivoamisessa on huomioitava monia asioita, joista tärkein on siivouksen säännöllisyys. Toinen yhtä tärkeä asia on se, että käyttää allergiseen kotiin sopivia puhdistusaineita. Siivous olisi hyvä tehdä viikoittain, jotta esimerkiksi huoneistossa oleva pölyn määrä ei pääsisi kasvamaan liian suureksi. Siivouksella ei välttämättä haluta pyrkiä pölyttömään kotiin, esimerkiksi silloin, jos halutaan siedättää allergikkoa pölylle. Allergisen kodin siivoaminen helpottuu muutaman siivousvinkin avulla, jotka helpottavat siivouksen ja kotitöiden suunnittelua.

Siivousvinkit

Allergiakodin siivoamissa on huomioitava useita eri tekijöitä. Allergikon siivousvinkit auttavat hahmottamaan tilannetta. Sisustus kannattaa suunnitella siten, että koti on mahdollisimman helppo siivota. Allergian vuoksi ei tarvitse tinkiä tyylistä tai mukavuudesta. Kotona käytettävät materiaalit ja varsinkin sisustustekstiilit kannattaa valita huolellisesti, jotta siivoaminen on helppoa. Allergiakodissa siivouksen oikea järjestys on erityisen tärkeää, jotta pölyä ei siirrellä paikasta toiseen. Siivousvälineet kannattaa vaihtaa sellaisiin, jotka ovat allergian kannalta parhaiten toimivia. Imuri kannattaa valita siten, että imurissa on hepa-suodatin. Tällöin imuroidessa huoneilmaan pääsee takaisin vähemmän pölyä. Herkästi pölyäviä materiaaleja kannattaa välttää varsinkin allergiakodissa. Kodin viihtyvyys paranee eikä siivous vaikeudu. Siivousaineiden valintaa helpottaa allergiatunnukset. Tuotteet eivät välttämättä poista allergian oireita täysin, mutta niillä voidaan minimoida puhdistusaineiden aiheuttama ärsytys. Allergisille suunnatut pyykinpesuaineet ovat täysin hajusteettomia ja siten varma valinta silloin, kun allergiaoireita saadaan pyykinpesuaineesta. Hajusteettomat pyykinpesuaineet ovat usein myös allergiatunnuksellisia. Monessa allergiakodissa pyykki pestään pesupähkinöillä, koska niissä ei ole hajusteita tai kemikaaleja.

Käytännöllinen siivous

Allergisen kodin siivouksessa järjestelmällisyys on erityisen tärkeää. Jokaisen tilan siisteys halutaan pitää samalla tasolla. Siivotessa on tärkeää myös olla levittämättä pölyä jo siivottuun tilaan. Pölyjen puhdistus huolellisesti on tärkeää sekä lattioilta että muilta pölyä kerääviltä pinnoilta. Myös huonekasvien lehtien puhdistus on muistettavien asioiden listalla. Koriste-esineitäkään ei kannata unohtaa. Patjat ja vuodevaatteet tulisi puhdistaa säännöllisesti, sillä vuoteessa vietetään vuorokaudessa useita tunteja. Allergiakodin säännöllinen viikkosiivous auttaa pitämään kodin puhtaana. Jaksottamalla siivous useamman päivän ajalle ei viikkosiivouksesta tule ylitsepääsemätön ongelma. Koko huoneiston imurointi kerralla on suositeltavaa. Pölyjen laskeuduttua imuroinnin jälkeen pyyhitään pölyt kaikilta pinnoilta. Pölyjen pyyhintä aloitetaan aina ylhäältä ja edetään alaspäin, jolloin ilmassa leijailevan pölyn määrä vähenee. Siivouksen lopuksi kannattaa tuulettaa koko huoneisto. Tuulettaminen ei kannata pahana siitepölyaikana.

Lemmikit

Lemmikkieläimet voivat myös aiheuttaa allergisia oireita. Oireet voivat kadota, jos esimerkiksi koira sijoitetaan ulos lämmitettävään koirankoppiin. Joissain tapauksissa lemmikistä joudutaan luopumaan. Allergiset oireet eivät välttämättä katoa, vaikka allergiaa aiheuttanut eläin ei enää oleskele kodissa. Lemmikistä on voinut irrota karvoja tai hilsettä, joita on kodissa mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Tällöin ne tilat, joissa lemmikki on oleskellut eniten, kannattaa siivota erityisen huolellisesti. Lemmikistä irronneita karvoja voi olla kulkeutunut myös jalkalistojen taakse, jolloin niiden imurointi edellyttää listojen irrottamista.

Sisustaminen

Huolellisesti mietityt kaluste- ja materiaalivalinnat helpottavat siivousta. Tavaran määrään kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Mitä enemmän tavaraa on esillä, sitä enemmän aikaa kuluu pölyjen pyyhkimiseen. Koriste-esineiden määrä kannattaakin minimoida, jotta pölyä keräävän pinta-alan määrä pysyy maltillisena. Kalusteiden sijoittamisessa kannattaa miettiä myös sitä, minkälaisia esteitä siivoukselle kalusteista muodostuu. Kannattaa suosia sellaisia kalusteita, joiden alle ja taakse jäävä tila on helppo siivota. Mikäli lipastossa on vain parin sentin jalat, jää sen alle hankalasti siivottava alue, jonne kertyy pölyä.

Tiesitkö? Britanniassa ollaan jälleen huolissaan Kuningatar Elisabetin voinnista. Kuningatar on jättänyt viime aikoina edustustilaisuuksia väliin terveydentilaansa vedoten. Lue lisää Iltalehden artikkelista Kuningatar Elisabetin terveydentila esti jälleen osallistumisen edustustilaisuuteen – Britanniassa ollaan huolissaan.