Joulusiivous

Joulun ei tarvitse olla stressin, kiireen ja riidan aikaa. Joulusiivous rasittaa usein joulunpyhien lähestyessä ja aiheuttaa kinaa. Jos siivous ei ole koko perheen suosikkipuuhaa, voi joulusiivouksen suorittaa tehokkaasti ja rennosti. Onnistunut joulusiivous onnistuu helposti.

Joulun tunnelman luominen

Suuri riita joulusiivouksesta ei luo jouluista tunnelmaa. Joulusiivous kannattaakin aloittaa miettimällä sitä, mikä on tärkeää. Perheenjäsenten vastaukset voivat erota paljonkin toisistaan. Yksi saattaa nauttia eniten ruuasta, toinen siististä ja koristellusta kodista ja kolmas seurasta. Kompromissien tekeminen kannattaa. Kaikkien kantaessa oman kortensa perheen jouluiseen kekoon, voi jokainen viettää juuri sellaista joulua kuin haluaa. Joulun odotuksista keskusteleminen kannattaa, vaikka perhe olisi viettänyt vuosia yhteisiä jouluja. Voi olla, että joku ei ole saanut ääntään kuuluviin.

Joulusiivouksen suunnittelu

Siivouksessa kannattaa keskittyä niihin huoneisiin, joissa vietetään eniten aikaa jouluna. Mikäli joulusiivous ei houkuttele, kannattaa aloittaa siivous keittiöstä ja olohuoneesta. Muut huoneet voi tarvittaessa unohtaa, mikäli energia ei riitä koko kodin siivoamiseen. Huijaaminen on sallittua. Jouluna kukaan ei kurki kaappeihin, joten riittää että ylimääräiset tavarat raivataan joulunpyhien ajaksi kaappeihin piiloon. Uudet siivousliinat ja hyväntuoksuiset siivousaineet tekevät siivouksesta hieman miellyttävämpää. Uusilla välineillä puhdasta tulee yleensä nopeammin. Uusilla välineillä siivoaminen on kivaa ja jälki on todennäköisesti puhtaampaa. Mielikuva puhtaasta kodista tulee tuoksun perusteella. Siivoustehtävät kannattaa jakaa perheenjäsenten kesken, jotta yksi ei joudu siivoamaan koko kotia. Jokainen hoitaa sen osan siivoamisesta, joka tuntuu itsestä houkuttelevimmalta tai edes vähiten vastenmieliseltä. Homma hoituu yhdessä tehokkaammin. Jokainen osaa myös arvostaa itse siivottua kotia paremmin, ja siisteyttä on helpompi ylläpitää. Tarvittaessa listan vastuualueista voi laittaa jääkaapin oveen. Isossa asunnossa voi olla vaikea huomata saavutettuja tuloksia. Siivouksen edetessä huone kerrallaan näkyy myös lopputulos nopeammin. Joulusiivous sujuu helpommin, kun aloitetaan siivoaminen niistä huoneista, joissa oleskellaan eniten, ja jätetään viimeiseksi ne tilat, joissa ei oleskella.

Keittiö

Jouluateria on miellyttävämpi valmistaa puhtaassa ja siistissä keittiössä. Raivaaminen aloitetaan siistimällä työtasot. Tasoilta siivotaan pois kaikki sellainen, jota ei tarvita jouluna. Jouluna tarvittavat tarjoiluastiat ja ruuanvalmistusvälineet nostetaan esiin tai kasataan helposti saataville. Jääkaapista kannattaa poistaa pilaantuneet ja vanhentuneet ruoka-aineet. Hyllyjen pyyhkiminen raikastaa jääkaapin ilmeen. Jääkaapin inventaario kannattaa tehdä ennen kuin jouluruokiin tarvittavat aineet on kannettu kaupasta kotiin. Siivoustaukoa voi piristää kaakaobaarin avulla. Lieden, uunin ja liesituulettimen puhdistaminen kannattaa tehdä ennen joulua. Uuni kannattaa pyyhkiä myös sen jälkeen kuin joulukinkku on paistettu. Puhdas liesituuletin raikastaa kodin myös silloin kun keittiössä laitetaan paljon rasvaistakin ruokaa. Keittiötä siivoillessa kannattaa varmistua myös siitä, että palovaroittimessa on patterit kunnossa.

Joulukoristeet

Kynttilät, joulukoristeet ja tunnelmavalaistus vievät huomion niiltä nurkilta, joita ei jaksettu siivota. Kodin koristelusta nauttiva voi koristella kodin joulukoristeilla hyvissä ajoin ennen joulua. Havunoksat tuovat tunnelmallista tuoksua ennen joulukuusen tuomista sisälle. Jouluvalot ovat oikeastaan sesonkivalot, joten nekin voi laittaa ajoissa. Pakkasessa tuuletetut petivaatteet tuoksuvat raikkaille. Imuroi sänky, vaihda petivaatteet ja sänkykin on valmis joulua varten. Hyvä tuoksu tuo tunteen puhtaudesta. Joulusiivousta ei kannatta stressata, jokaisen nurkan ei tarvitse olla putipuhdas. Kiireinen voi varata ammattilaisen tekemään joulusiivouksen. Stressiä helpottaa, kun listaa tehtävät ja laittaa ne tärkeysjärjestykseen.

Tiesitkö? Keittiön kaapistojen päälle pinttyy helposti likaa, jota siivotaan vain kerran vuodessa. Rasvapöly jämähtää pinnoille, ja vaatii hieman järeämpiä puhdistuskeinoja. Myös kylpyhuoneeseen pinttyy helposti likaa eri pinnoille. Kalkkia kerääntyy suihkun lasiin. Myös ihosta irtoava rasva ja saippua pinttyy pinnoille. Lue Iltalehden vinkit tehosiivoukseen.