Joulun sisustustrendit

Jouluna 2021 koristellaan koti leikkisästi, väritykseltään maanläheisesti ja ekologisesti. Terrakotan ja kullan sävyillä luodaan tunnelmaa, jota täydennetään havun tuoksulla. Helposti toteutettavilla ideoilla kotiin saadaan loihdittua joulun tunnelmaa. Joulukukkien hitti on swag-havukoriste, jonka voi sitoa joko oveen tai seinälle. Joulukoristeita löytyy moneen tyyliin ja makuun, mutta erityisesti pinnalla ovat tänä vuonna ekologiset materiaalit. Joulun on yhtä aikaa sekä perinteisen tunnelmallinen että leikkisä.

Joulukoristelu

Joulukoristeista löytyy erilaisia hauskoja eläinaiheita. Pallojen ja kranssien koristeina myös kukat ovat suosittuja. Jouluun yhdistetään maanläheisiä värisävyjä. Piristävänä mausteena käytetään vaaleanpunaisen hienostuneita sävyjä sekä meripihkaa. Hienostuneen joulutunnelma saa luotua kullan ja terrakotan yhdistelmällä. Käsityönä luonnonmateriaaleista valmistetut kranssit ja koristeet löytävät tiensä moniin koteihin tänä jouluna. Joulukoristeluissa vastuullisten valintojen tekeminen on aikaisempia vuosia helpompaa. Monissa joulumallistoissa käytetään kierrätysmateriaaleja. Joulukoristeiden valmistuksessa hyödynnetään esimerkiksi huonekalujen valmistuksessa muodostuvaa ylijäämämateriaalia. Monet koristevalmistajat tekevät myös yhteistyötä sosiaalisten yrittäjien kanssa. Kannattaa myös miettiä, voisiko olemassa olevia joulukoristeita sijoittaa toisin tai uudistaa. Ylenpalttista kausisisustamista kannattaa välttää varsinkin silloin, jos ei erityisemmin pidä joulukoristeista. Samettityynyt, kyntteliköt ja paperitähdet toimivat koristeina läpi vuoden, mutta ne saa helposti aseteltua jouluisiksi.

Itse tehtävät kynttilät ja kukka-asetelmat

Moni tekee joulukalenterin itse. Joulukalenterin pieniä lahjapakkauksia voi koota sivupöydälle kauniiksi asetelmaksi. Maljakkoon voi koota kauniin kukka-asetelman murretun sävyisistä leikkoamaryllyksista. Asetelmaan saa luotua eloisuutta leikkaamalla kukkien varret eripituisiksi. Myös tyhjistä maljakoista ja kynttilöistä voi tehdä kauniin jouluisia asetelmia. Askartelusta pitävä voi tehdä itse jopa kynttilät. Kynttilöiden valmistuksessa voi hyödyntää halutessaan askarteluliikkeistä saatavia pakkauksia, joissa on mukana kaikki kynttilöiden valmistuksessa tarvittava materiaali. Lisäksi tarvitaan vain kynttilämassan sulatukseen sopiva kattila ja askartelumieltä. Ripaus joulutunnelmaa auttaa kaikissa jouluvalmisteluissa. Itse tehdyt kynttilät ovat myös monelle mieluinen lahja. Koko kotia ei tarvitse koristella, vaan muutama näyttävä asetelma tekee kotiin jouluisen tunnelman. Rohkeasti eri värejä ja materiaaleja yhdistelemällä saa luotua mielenkiintoisia asetelmia.

Paperikoristeet metallinhohtoisin piristyksin

Tuoksuvan okakuusen sinertävät oksat täydennetään itse askarrelluilla paperiruusukkeilla, valosarjalla, messinkisillä koristeilla ja perinteisillä koristepalloilla. Kynttilän voi marmoroida itse pyörittämällä sitä toisen kynttilän liekeissä siten, että kynttilän pintaan muodostuu nokikuvio. Kynttilää ei pidä pitää liekeissä liian kauaa, ettei sen pinta ehdi sulaa. Mikäli omaan jouluperinteeseen kuuluu samat kuusenkoristeet vuodesta toiseen, voi koristelua piristää muutamalla omatekemällä koristeella. Mikäli kodin koristelu aiheuttaa stressiä, voi piristää itseänsä esimerkiksi kokkaamalla lohimoussea.  Hyvän ruuan jälkeen jaksaa taas keskittyä koristeluihin. Luova taiteilee koristeita vaikkapa foliosta tai hyödyntää keittiöstä löytyviä mausteita. Muutaman kanelitangon voi ripustaa kuuseen tuomaan tuoksua. Perinteiset joulun värit sopivat aina ja ne tuovat kodikasta ja lämmintä tunnelmaa.  

Kukilla elävyyttä joulusisutukseen

Näyttävän jouluasetelman voi koota helposti koriin. Riittää, että kokoa suuren joukon kukkia ja lisäät jotakin vihreää samaan koriin. Mikäli korin suojaa sisäpuolelta muovilla, on asetelma helppohoitoisempi. Kasvit kannattaa pitää omissa ruukuissaan. Asetelmasta voi napata tarvittaessa kukan yllätysvieraalle tai ystävälle ja täydentää asetelmaa myöhemmin. Vaihdossa asetelmaan voi laittaa erilaisen kasvin piristämään asetelmaa ja tuomaan uutta ilmettä. Muovi hillitsee kasteluveden valumista korin läpi, mutta kannattaa silti varoa asetelman laittamista herkästi vioittuvalle pinnalle. Allergiseen kotiin ei kannatta viedä vahvasti tuoksuvia kukkia. Myös kuusi voi aiheuttaa allergiaoireita.

Svag eli seinä- tai ovikoriste

Tämän joulun hittituote on oveen tai seinälle ripustettava koriste. Se on tehty pujottelemalla kasvit verkkopohjaan. Swagissa voi käyttää erilaisia materiaaleja ja mielikuvituksen käyttäminen on sallittua. Materiaaliksi kelpaa niin havut, käpymäiset safarikukat, oliivinoksat, mehikukat, neilikat ja vahakukat. Koristeen kruunaa punainen silkkinauha, josta voi halutessaan tehdä ripustuslenkin.

Tiesitkö? Jouluna moni kaipaa vinkkejä niin tarjottaviin jouluruokiin, lahjoihin kuin koristeluihinkin. www.jouluntaikaa.com -sivustolla voit lukea muiden ideoita ja jakaa omat parhaat jouluvinkkisi.