Sisäseinien maalaus

Kodin ilmeen voi muuttaa melko helposti maalaamalla sisäseinät. Siistit seinät luovat vaikutelman uudesta tilasta. Vaihtelu virkistää, ja maalaamalla voi muuttaa kodin ilmettä huonekaluja vaihtamatta. Maalaaminen vaatii huolellisuutta ja esityöt tekemällä varmistetaan kaunis seinäpinta. Laadukkaat tuotteet sekä oikeat työvälineet helpottavat projektia.

Puhdista maalattavat pinnat

Maalausprojekti aloitetaan puhdistamalla maalatut seinäpinnat seinäpesuaineella. Pesuaineen avulla seinistä poistetaan rasvat ja liat pinnoilta. Samalla vanha maalipinta kuluu ja uusi maali tarttuu paremmin maalipintaan. Seinäpesuainetta käytetään siten, että sitä suihkutetaan maalattaville pinnoille ja pestään sienellä tai siivousliinalla. Kiiltävät pinnat pestään karhunkielellä, jolloin pintaan saadaan karheutta. Pesuaine pyyhitään pois pinnoilta veteen kostutetulla sienellä tai siivousliinalla. Sientä tai liinaa huuhdellaan vedellä tarpeen mukaan. Muista puristaa sieni kuivahkoksi. Tarkoitus ei ole lotrata vedellä. Mikäli seinässä on pinttyneitä tahroja, niitä voi kostuttaa enemmän ja raaputtaa pois tarpeen mukaan. Pintojen annetaan kuivaa rauhassa ennen maalaustöiden aloittamista. Pesuvaiheessa kannattaa olla huolellinen, ettei pesuainetta jää seinäpintaan, sillä se voi vaikeuttaa maalin tarttumista tasaisesti.

Seinien tasoittaminen

Seinien tasoittamiseen kannattaa panostaa, silloin varmistat hyvän lopputuloksen. Tasoittamalla maalipinnasta on mahdollista saada tasainen, jolloin se myös kestää siistinä pidempään. Kolot ja naarmut täytetään kitillä. Kolot täytetään siten, että ne täyttyvät eikä seinään jää kuoppia. Lastalla ylimääräinen kitti saadaan poistettua siten, että täytetyn kolon päältä pyyhkäistään lastalla kevyesti painamalla. Mikäli kolo on syvä, se on syytä täyttää kahdessa osassa. Tällöin kolon pohjalle laitetaan kittiä ja kolo täytetään noin puoleenväliin ja kitin annetaan kuivaa. Tämän jälkeen täytetään loppuosa ja tasoitetaan täyttämiskohta. Pienet kolot on helppo täyttää pyyhkäisemällä päältä lastalla, jossa on pieni määrä kittiä. Tällöin täyttäminen ja tasoittaminen onnistuu kätevästi yhdellä pyyhkäisyllä. Kittikerroksen paksuuden mukaan kitin annetaan kuivua puolesta tunnista vuorokauteen. Kitin kuivuttua kittauspaikka hiotaan ja hiontapöly poistetaan harjalla. 

Rajaa maalattava alue

Pohjatöiden jälkeen on aika rajata alue, joka maalataan. Rajauksen voi tehdä maalaamalla pensselillä tai rajaamiseen tarkoitetulla rajaajalla maalattavan alueen reunat eli katonrajat, jalkalistan rajat ja nurkat. Lattia- ja kattolistat voi halutessaan irrottaa, jolloin niitä ei tarvitse varoa. Listat voi myös suojata maalarinteipillä. Tällöin listojen päälle laitetaan maalarinteippiä. Teipillä voi suojata myös pistorasiat, jolloin niihin ei mene maalia. Johdot irrotetaan pistorasiasta ennen rasian teippaamista. Teippaaminen kannattaa tehdä huolellisesti, jotta rasioihin ja listoihin ei tule maalitahroja, mutta myös siten, ettei teippaa seinää, koska silloin teipin alle jää entinen maalipinta näkyviin. Teipit poistetaan rauhallisesti vetäen. Teipit on parasta poistaa silloin, kun maali on märkää. Mikäli maalin antaa kuivua teipin päälle, kannattaa teipin irrottamisen kanssa olla erityisen varovainen, ettei uusi maalipinta repeile. Tällöin teipin rajakohdissa voi käyttää tarvittaessa veistä, jonka avulla tarttuneen teipin voi irrottaa.

Pohjamaalaus

Pohjamaalin avulla saadaan varmistettua pintamaalin tartunta. Tällöin lopputuloksesta tulee onnistunut ja kaunis. Pohjamaalin tarkoituksena on tasoittaa alustaa ja varmistaa että pintamaali imeytyy hyvin. Mikäli maalattavaa pintaa ei ole maalattu aikaisemmin, pinta maalataan pohjamaalilla 1-2 kertaa parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Mikäli hyväkuntoinen pinta on maalattu aikaisemmin riittää paikkamaalaus tasoitettuihin kohtiin. Tällöin pohjamaalia levitetään ohut kerros telalla levittämällä tasoitetun kohdan päältä. Pohjamaalin levittämiseen käytetään lyhytnukkaista telaa silloin, kun maalataan levypintoja. Karkeisiin alustoihin ja pintoihin, jotka imevät maalia käytetään paksunukkaista telaa. Mitä huolellisemmin pohjamaalauksen tekee, sitä helpompaa on saada hyvä maalaustulos pintamaalilla.

Pintamaalaus

Pintamaali valitaan siten, että se sopii tilaan ja huomioi myös kulutuksen. Olo- ja makuuhuoneisiin voi valita esimerkiksi täyshimmeän tai himmeän maalin. Tällöin värit toistuvat pehmeinä, eikä mahdolliset alueen epätasaisuudet korostu. Keittiöön ja käytäville valitaan kovempaa kulutusta kestävä maali. Tällöin maalin pinta on hyvin puhdistettavissa. Luja-maaleilla maalatut pinnat on helppo puhdistaa ja ne kestävät hyvin kulutusta. Maalaus aloitetaan nurkasta ja huone kierretään seinä seinältä takaisin alkupisteeseen. Telaa liikutellaan edestakaisin vedoin lattiasta kattoon suuntautuen. Viimeisenä maali tasoitetaan yhdensuuntaisin vedoin lattiasta kattoon. Samaa toistetaan seinässä edeten aina kohti keskeneräistä aluetta. Paras lopputulos saadaan maalaamalla pintamaalilla kahteen kertaan. Maalipinnan annetaan kuivua maalikerrosten välillä muutama tunti. Onnistuneen maalausprojektin jälkeen voi nauttia elämästä ja leipoa mansikkapaloja ja kuunnella hyvää musiikkia.