Koti siistiksi

Koti voi näyttää epäsiistiltä, ja vieraita on tulossa. Lyhyessä ajassa ei ehditä tekemään ihmeitä, mutta pikasiivouksella saa koko kodin puhtaaksi. Jo viisitoista minuuttia riittää muuttamaan kodin ilmeen ratkaisevasti siistimmäksi. Koti muuttuu pienellä vaivalla viihtyisämmäksi. Muutamaa kohtaa kohentamalla kodin kaaos saadaan kuriin ja saadaan aikaan vaikutelma puhtaasta ja siististä kodista, jonne on ilo tulla. Vinkkejä noudattamalla koti myös pysyy järjestyksessä, eikä kaaos pääse yllättämään uudelleen. Siivoustottumukset ovat muuttuneet viikkosiivouksesta nopeisiin pika- ja ylläpitosiivouksiin. Pienessä kodissa peruspesua tehdään harvemmin ja siivous onkin nykyisin yhä useammin pikapyyhintää, jolloin käytetään kertakäyttöisiä liinoja.

Eteinen ja kodin yleisilme

Pikasiivous aloitetaan keräämällä irtotavarat koriin pois tasoilta ja lattioilta. Siivoaminen helpottuu ja nopeutuu, kun pikkutavaroita ei tarvitse nostella ja siirrellä. Lehdet kerätään lajittelukassiin ja pyykit kerätään pyykkikoriin. Pyykit voi lajitella värin mukaan valmiiksi pesua odottamaan. Useimmiten keittiöön ja eteiseen kertyy eniten hiekkaa, roskia ja muruja. Eteiseen kertyneet roskat voi lakaista nopeasti pois. Pikamopin ympärille kietaistun kostean liinan avulla saa siivottua nopeasti sotkuiset roiskeet pois keittiön kaapinovista, eteisen seiniltä ja viimeisimpänä lattioilta. Mopilla voi pyyhkäistä myös keittiön pöydän alustan siistiksi. Pyyhkimällä lattiat mattojen ympäriltä yleisilme siistiytyy nopeasti. Myös tuolien ja sohvan alustat kannattaa pyykäistä, jolloin villakoirat eivät pääse yllättämään.

Roiskeet heti pois

Kannattaa opetella pyyhkimään syntyneet roiskeet heti pois, koska tuoreeltaan ne lähtevät helposti eivätkä kuivu pintaan kiinni. Siivousta voi nopeuttaa pikasiivouksella varsinaisten siivouskertojen välissä. Ruokatahrat saa siivottua parhaiten tuoreeltaan. Ruuanvalmistuksen jälkeen kannattaa tehdä pikapyyhintä pinnoille. Usein roiskeita tulee lieden ympäristöön ja lattialle. Lapsiperheissä muruja kertyy usein keittiön pöydän ympärille ja alle. Kostealla liinalla onkin helppo pyyhkiä nopeasti syntyneet roiskeet. Keittiön lähiympäristön pyyhkimällä kodin siisti ilme säilyy. Eteisen kurajäljet kannattaa pyyhkiä säännöllisesti, jolloin eteisestä tulee heti paljon siistimpi vaikutelma. Säännöllisesti pyyhkimällä lika ei myöskään pääse vaeltamaan eteisestä ja keittiöstä ympäri kotia lasten kävellessä huoneesta toiseen. Pienet roskat lähtevät helposti leviämään eteisestä eteisaulan kautta, joten pienellä vaivalla roskien leviäminen saadaan estettyä kokonaan.

Keittiön tiskivuori

Keittiön tiskialtaissa lojuvat astiat luovat heti epäsiistin vaikutelman, vaikka keittiö olisikin muuten siisti. Tiskit kannattaakin laittaa astianpesukoneeseen. Mikäli konetta ei ole eikä aikaa tiskaamiseen, kannattaa astiat pyöräyttää puhtaiksi tiskiharjalla. Tiskiharja kannattaa pitää näkyvillä, jolloin pienet tiskit tulee tiskattua nopeammin. Keittiössä voi tehdä vaikkapa kahvipannacottaa siivouksen jälkeen. Keittiöön kertyy helposti rasvatahroja ja muruja, joten keittiön yleisilmeen saa helposti siistiksi pyyhkimällä tasot. Pikasiivousliinat ovat kätevä tapa pitää myös keittiö siistinä. Muruset ja rasvatahrat tarttuvat liinoihin, joten siivoaminen on helppoa ja nopeaa. Astianpesukone kannattaa täyttää säännöllisesti ja laittaa se päälle heti, kun kone on täyttynyt. Muuten käy helposti niin, että kone on ääriään myöten täynnä ja likaisia astioita lojuu tasoilla, eikä niitä saa helposti pois näkyvistä.

Kosketuspinnat puhtaiksi

Yleisimmät kosketuspinnat kannattaa pyyhkiä säännöllisesti. Kodin yleisilmeen jälkeen kannattaa kosketuspinnat pyyhkiä käyttövalmiin pikasiivousliinan avulla. Pikasiivousliinoja saa myös desinfioivina. Pikasiivousliinat sopivat kaikille kodin koville pinnoille. Liinoja on helppo käyttää, sillä ne ovat käyttövalmiita heti, eikä niitä tarvitse pestä tai huuhdella. Pikasiivousliinoilla kodin kosketuspinnat on helppo pyyhkiä päivittäin. Pikasiivousta tehdessä aika ei riitä pölyjen pyyhkimiseen koriste-esineistä. Suuremmat pinnat saa pyyhittyä helposti. Kannattaa joskus katsella kaupassa siivoustarvikkeiden valikoimaa. Siivous on mukavampaa kauniilla välineillä, ja aina silloin tällöin hyllyihin ilmestyy uusia siivousta helpottavia välineitä. Kodin siivouksen viimeistelee wc:n siivous. Altaan, hanan ja muiden pintojen pyyhintä antaa siistin vaikutelman. Kodin siisteyttä saa ylläpidettyä myös viemällä tavarat paikoilleen käytön jälkeen.