Ruukkupuutarha

Kesäkukkia voidaan istuttaa ruukkuihin ja luoda nopeasti ruukkupuutarha, joka kukkii kauniisti läpi kesän. Erilaisia kasveja yhdistelemällä ja ruukkuja ryhmittelemällä puutarhassa riittää mielenkiintoista katseltavaa.

Kaunista nopeasti

Mikäli haluat valmiin lopputuloksen helposti ja nopeasti ruukkupuutarha tarjoaa siihen kätevän vastauksen. Kesäkukat ovat paras valinta silloin, kun haluat väriä pihaan. Ruukkupuutarhan voi perustaa sisäänkäynnin lähelle, oleskelualueelle tai parvekkeelle ja lopputulos on valmis vain parissa tunnissa. Kesäkukkia on helppo kasvattaa ruukuissa. Kukat voi ostaa valmiiksi kukkivina. Hyvällä hoidolla kukat jatkavat runsasta kukintaa pitkälle syyskesän puolelle. Taimia valitessa kannattaa suosia suuria ja hyväkuntoisia taimia, tällöin varmistut siitä, että kukinta jatkuu yhtäjaksoisesti. Ruukkuja voi siirrellä kesän aikana kuten haluaa ja siirtää eturiviin aina kauneimmin kukkivat yksilöt. Mikäli valitsee valmiiksi kukkivia taimia, on yhtenäisen värimaailman luominen helpompaa, eikä kukinta tuo yllätyksiä värin suhteen.

Valitse tyyli etukäteen

Mieti etukäteen minkälaisen tyylin haluat luoda ja tee suunnitelma ennen kauppaan menemistä. Mieti minkäkokoisia ruukkuja haluat ja kuinka paljon. Voit valita myös lajikkeet etukäteen ja miettiä tarvittavien taimien määrät, tällöin säästät aikaa, kun voit ostaa kaiken tarvittavan kerralla. Jos et tiedä mitä haluat, voit kierrellä rauhassa katsomassa valikoimaa, ja valita sopivat kaupasta. Rintamamiestalon tyyliin sopivat romanttiset pelargoniat. Mikäli asut modernissa kivitalossa, saatat haluta tunnelmanluojaksi koristeheiniä tai pieniä koristepuita. Ruukkupuutarhaan saa luotua elävyyttä eri kokoisten ruukkujen korkeuseroilla. Voit myös hyödyntää erilaisia tasoja, erikokoisia kasvatusastioita ja säleikköjä. Jalalliset ruukut tuovat kasvit korkeammalle. Amppeleita ripustamalla saat kauniita kukkia myös korkeammalle.

Kasvupaikan vaikutus kasvien valintaan

Kesäkukat tulee valita aina siten, että ne kasvavat niille sopivassa kasvupaikassa. Mikäli pihaasi paistaa aurinko eikä varjostavia puita juurikaan ole, valitse auringossa viihtyviä kasveja. Pihan pohjoispuolella tai muuten varjossa olevat kasveiksi valitaan sellaisia, jotka viihtyvät vähässä valossa. Ruukkupuutarhan ei ole tarkoitus peittää muuta näköalaa, vaan lisätä pihalle kauneutta. Ruukut näyttävät usein paremmalta ryhmissä kuin erikseen pitkin pihaa ripoteltuina. Auringossa viihtyviä kasveja ovat esimerkiksi orvokki, pelargoni, laventeli, marketta ja petunia. Varjoinen piha on usein kesäkukille haastava. Puolivarjossa viihtyviä kasveja ovat ahkeraliisa, siniviuhka ja kesäbegonia. Varjossa runsaasti kukkivia ovat esimerkiksi lumihiutale ja verenpisara. Kesäkukista on usein jalostettu erilaisia lajikkeita, joten oli piha sitten aurinkoinen, varjoisa tai jotain siltä väliltä, löytyy runsaasti erilaisia valinnanmahdollisuuksia.

Kauniit yhdistelmät

Kasveja valitessa voit valita värimaailmaltaan kylmiä tai lämpimiä yhdistelmiä. Jokaisella värillä on lukematon määrä erilaisia sävyjä, jotka sopivat kauniisti yhteen. Mikäli haluat luoda kukilla dramaattista vaikutelmaa, onnistut siinä valitsemalla vastaväreillä kukkivia kasveja. Voit täydentää kukkivien kasvien ryhmää lehtevillä kasveilla. Mehikasvit ja koristeheinät ovat hyvä vastapaino runsaina kukkiville kesäkukille. Heinät ja viherkasvit ovat näyttäviä myös yksinään. Voit myös siirtää kodin viherkasveja täydentämään ruukkupuutarhaa. Saat korostettua kukkivia kasveja lehtiperennojen avulla. Muratti, koristebataatti ja maahumala korostavat kukkien kukintaa. Saman vaikutuksen saat luotua myös koristeheinien avulla. Mikäli tuntuu siltä, että vaihtoehtoja on liian paljon, voit googlettaa esimerkkikuvia ruukkupuutarhoista, ja toteuttaa mieluisan vaihtoehdon löytämäsi kuvan perusteella. Voit myös turvautua myyjän ammattitaitoon kasveja valitessa.

Riittävästi kasvutilaa

Valitse riittävän suuret ruukut kasveille, jotta saat turvattua kasvien helppohoitoisuuden. Mikäli mietit kahden erikokoisen ruukun välillä, valitse niistä suurempi. Tilavassa ruukussa on riittävästi tilaa mullalle ja kasvin juuret saavat kasvaa rauhassa. Ruukun pohjalle kannattaa lisätä soraa, ja varmistaa että ruukun pohjassa on reikä, josta liika kastelu- tai sadevesi pääsee valumaan pois. Silloin, kun multaa on riittävästi ei kasvi myöskään kuivahda heti ja kastelua tarvitaan vähemmän. Mikäli kasvi on istutettu liian pieneen ruukkuun, se myös käyttää tarvitsemansa ravinteet nopeasti. Mikäli hankit kaikki ruukkupuutarhan ruukut yhdellä kertaa, saat pidettyä tyylin yhteneväisenä. Kookkaat saviruukut ja kevyet muoviruukut ovat helppohoitoisia. Kosteus säilyy tasaisena muovisessa kasvatusastiassa. Mikäli kesällä tuntuu, että valitsit väärän lajikkeen, ei hätää koska ruukkupuutarhan kasveja voi vaihdella helposti kesken kasvukauden.