Puutarha pihajuhlakuntoon

Kesän juhlia suunniteltaessa moni miettii, että olisi ihanaa juhlia omassa pihassa aurinkoisella säällä. Piha saattaa näyttää epäsiistiltä, ja on vaikeaa tarttua toimeen. Näiden vinkkien avulla saat loihdittua pihan juhlakuntoon nopeasti.

Juhla-alue

Juhlavieraat harvemmin liikkuvat koko pihan alueella, joten juhlapöydän ympäristö on tärkeintä aluetta. Koko pihan siivoamiseen ei tarvitse välttämättä käyttää energiaa, vaan voit suunnitella etukäteen alueen, jolla juhlavieraiden on tarkoitus pysytellä. Juhla-alueen on luontevaa sijaita lähellä sisääntuloa, varsinkin silloin, jos tarjottavat pidetään sisällä koko juhlien ajan. Sisätilojen piristämiseen löytyy tietoa monesta paikasta. Juhla-alue mitoitetaan siten, että kaikki juhlavieraat mahtuvat olemaan väljästi. Paahtavaan helteeseen kannattaa varautua varaamalla myös varjoisia alueita. Tarvittaessa juhlien ajaksi voi vuokrata kevyen katoksen. Alkukesästä aurinkoiset paikat houkuttelevat varjoa enemmän, joten myös aurinkoon kannattaa varata istumapaikkoja. Alueelle kulkeminen kannattaa siivota myös sitä silmällä pitäen, ettei juhlavieraan katse osu romukekoon. Rajaamalla alueen varmistat, että juhlavieraat pysyvät juhla-alueella. Alueen voi rajata kukkaruukkujen, penkkien tai tuolien avulla. Suuremman alueen voi rajata keppien ja koristenauhan avulla.

Kalusteet

Lyhyelle pikavisiitille ei tarvitse varata istumapaikkoja, mutta juhlien kestäessä kannattaa varata riittävästi istumapaikkoja. Ruokailua varten varataan pöytäpaikkoja, mutta pientä tarjottavaa voi tarjoilla seisovastapöydästä. Lapsivieraille on hyvä varata sopivan kokoiset istumapaikat, jotta ruokailu sujuu helpommin. Huonekaluja voi tuoda sisältä ulos. Tuolit voivat olla eriparia ja hieman vinossa, se kuuluu kepeään kesän tunnelmaan. Turvallisuuden takia kannattaa kuitenkin varmistaa, etteivät tuolit pääse keikahtamaan tai kaatumaan. Mikäli tuoleja ei ole riittävästi omasta takaa, niitä voi kysyä lainaan myös naapureilta. Halutessaan voi hankkia kirpputorilta räsymaton muutamalla eurolla tuomaan lisää tunnelmaa. Matot voi pestä juhlien jälkeen näillä ohjeilla. Tarjoilujen suojaaminen sääolosuhteilta ja kärpäsiltä on haastavaa, joten voit myös järjestää tarjoilut sisätiloihin. Hyvällä säällä viihdytään ulkona, ja sateella katoksetkaan eivät auta, vaan vieraat viihtyvät paremmin sisätiloissa.

Sotkut siisteiksi

Panosta näkyvillä olevien sotkujen raivaamiseen. Pihan perällä olevat pensaat voi jättää huomioitta, mutta juhla-alueelle näkyvät istutukset kannattaa hoitaa kuntoon. Siivoa puutarhatöiden jälkeen lapiot ja haravat varastoon. Varmista myös, ettei lumikola ole unohtunut seinän vierelle. Multasäkit luovat epäsiistin vaikutuksen, joten raivaa ylimääräiset tavarat pois näkyviltä. Lukitse varastojen ovet, vaikka pitäisit niitä normaalisti avoimina. Lapset saattavat livahtaa salaa tutkimusmatkalle, ja on turvallisempaa, ettei houkutuksia ole tarjolla. Piilota sotkut, joita et voi hävittää. Varastojen lukittujen ovien taakse voit kätkeä väliaikaisesti kaiken tarvittavan. Roskakasan voi myös naamioida vihreällä peitteellä. Vieraiden silmissä on tällöin vain siististi peitelty projekti.

Leikkaa nurmikko

Leikattu nurmikko luo siistin vaikutelman. Siisti leikkurilla istutusten reunat ja kulkuväylät talon seinustoja unohtamatta. Leikkaamalla saat luotua istutuksille selkeät rajaukset. Kukkapenkki voi olla täynnä rikkaruohoja, mutta rajaus saa sen näyttämään siistimmältä. Leikatut ruohopaakut kannattaa haravoida pois, vaikka koko pihaa ei ehtisikään haravoida. Värjäävät paakut voivat myös kulkeutua sisätiloihin ja saa ne näyttämään nopeasti sotkuiselta. Jos mahdollista, nurmikko kannattaisi leikata pari päivää ennen juhlia. Sammaloitunutta nurmikkoa ei kannata haravoida ennen juhlia, sillä harava saattaa repiä sammaleen epäsiistin näköiseksi. Paljaat laikut nurmikolla kannattaa naamioida kukkaruukuilla tai piilottaa pöydän tai tuolien avulla.

Nurmikon leikkuun jälkeen voit rauhassa pitää tauon ja käydä tsekkaamassa Viihdecornerin uutisista joku kiva uusi sarja tai elokuva katsottavaksi.

Juhla-alueen koristelu

Juhla-alueen saa kauniiksi kukkaruukkujen ja -maljakkojen avulla. Mikäli pihassa on jokin ruma katseenvangitsija, jota et voi siirtää piiloon juhlien ajaksi, koristele se kasveilla. Suuret ruukut sopivat erityisesti juhla-alueen reunoille. Ruukut rajaavat aluetta ja vieraat pysyttelevät juhlille tarkoitetulla alueella. Kukka-amppelit luovat huoliteltua ilmettä. Muistathan kuitenkin välttää amppeleiden ripustamista kulkuväylien läheisyyteen. Isot huonekasvit kannattaa tuoda juhlien koristeeksi pihalle. Myös luonnonkukilla koristelet juhlapaikkaa kauniisti. Kesän juhlapaikka koristellaan rennon luovasti, joten anna mielikuvituksen laukata juhlapaikkaa suunnitellessasi.