Etätyöpiste

Etätyöpiste kannattaa suunnitella huolellisesti. Moni tekee töitä kotona, mutta kunnollinen työpiste saattaa puuttua kokonaan. Töitä tehdään sohvalla löhöten tai epäergonomisesti keittiön pöydän ääressä. Huono työasento pitkällä aikavälillä aiheuttaa turhia niska-hartiaseudun jumeja ja muita kiputiloja. Päätä voi särkeä, mieli on maassa ja sotkuinen huone harmittaa. Inspiroivan työpisteen saa toteutettua yllättävän helposti. Toimivan työpisteen ääressä töihin voi keskittyä rauhassa ja samalla myös tuottavuus paranee. Hieman asiaan perehtymällä parantuneiden työtulosten lisäksi saavutetaan hyvä olo.

Työpisteen paras paikka

Työpisteeksi sopivaa paikkaa suunnitellessa kannattaa käyttää luovuutta. Ensimmäinen ratkaistava asia onkin työtilan paras sijainti kodissa. Löytyykö kotoa hyödynnettävissä olevaa hukkatilaa? Paras paikka voi olla sopiva nurkka, syvennys, portaiden alle jäävä tila, seinän vierusta tai vaatehuone. Työpistettä ei kannata sijoittaa makuuhuoneeseen, jos suinkin mahdollista. Makuuhuone kannattaa pyhittää vain nukkumiselle unenlaadun parantamisen takia ja unettomuuden välttämiseksi. Olohuone, keittiö tai jopa eteinen tai eteisaula sopivat tarkoitukseen huomattavasti paremmin. Kannattaa olla ennakkoluuloton työpisteen sijaintia mietittäessä ja joskus paras idea on se, joka vaikuttaa aluksi oudolle. Ihanteellisessa tilanteessa työpisteen lähellä on myös ikkuna. Ikkunasta avautuva maisema inspiroi työnteon lomassa ja antaa silmille mahdollisuuden rentoutua tarpeen vaatiessa. Päivänvalo on lisäksi hyväksi silmille.

Työpisteen sisustaminen

Työnurkkaukseen sijoitettavat kalusteet kannattaa valita huolellisesti. Kalusteet olisi hyvä valita myös siten, että ne sopivat tyylillisesti huoneen muihin kalusteisiin. Tällöin työpisteestä tulee osa kokonaisuutta, eikä se korostu tarpeettomasti. Skandinaavisesti sisustetussa kodissa kalusteet valitaan tyyliin sopiviksi. Mikäli koti on sisustettu rennosti kirpputorilta hankituilla kalusteilla, kannattaa myös työpisteen kalusteet hankkia rennosti tyyliin sopiviksi. Samoja materiaaleja ja värejä käyttämällä kokonaisuudesta tulee yhteneväinen. Työpisteen voi rajata muusta huoneesta esimerkiksi maton tai sermin avulla. Näin saadaan luotua ainakin näennäisesti erillinen tila, rajattu tila. Mustavalkoinen matto on moniin tiloihin sopiva. Työpisteen mattoa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että matto on riittävän suuri, jotta työtuoli mahtuu kokonaan maton päälle. Mikäli ei halua korostaa työpistettä vaan haluaa häivyttää sen luontevaksi osaksi huonetta kannattaa valita työpisteen kalusteet siten, että ne ovat taustaseinän kanssa saman sävyisiä. Halutessaan seinän voi myös maalata sopivan väriseksi. Mikäli teet töitä kotityöpisteellä vain satunnaisesti tai muutaman tunnin päivässä, riittää pöydäksi pieni ja edullinen pöytä. Pitkiä työpäiviä tekevän kannattaa panostaa sähköpöytään. Tällöin työasento pysyy hyvänä koko päivän, ja osan työpäivästä voi työskennellä seisten.

Työtuoli

Työpöydän lisäksi toinen tärkeä elementti on hyvä työtuoli. Jakkara toimii hyvin korkeintaan muutaman tunnin työskentelyn ajan, mutta ei pidempiaikaisesti. Parhaassa työtuolissa on mahdollisimman paljon erilaisia säätömahdollisuuksia. Tuolin on tuettava selkää, jolloin niska-hartiaseutu ei kuormitu tarpeettomasti. Työtuolin tärkeimmät säätömahdollisuudet mukavan istuvuuden varmistamiseksi ovat korkeus ja syvyys. Käsinojien säätövara on hyvä lisä, mutta ei välttämätön. Hinta ja laatu kulkevat usein käsikädessä myös työtuoleissa. Pitkäikäisen työtuolin saa panostamalla kalliimpaan tuoliin. Työtuolin värin voi valita muun sisustuksen mukaan, mikäli tuolissa on värivaihtoehtoja valittavana. Alaselkävivuista ja niskavaivoista kärsivän kannattaa harkita myös satulatuolia. Satulatuolin avulla keho ohjautuu parempaan asentoon ja verenkierto elimistössä paranee. Satulatuoli myös mahtuu pieneen tilaan mutta se ei välttämättä sovi jokaisen sisustusmakuun.

Valaistus

Oikeanlainen valaistus tekee etätyöskentelystä miellyttävämpää. Viistosta tuleva valo korostaa kasvojen juonteita videoneuvotteluissa. Paras yleisvalaistuksen värilämpötila on 4000 K. Oikeanlainen valaistus lisää tehokkuutta ja aktivoi. Mikäli huoneen kattovalaisin ei ole riittävä, kannattaa työpisteelle hankkia myös pöytävalaisin. Mikäli työpisteellä ei ole ylimääräistä laskutilaa, voi valaisimen kiinnittää seinään. Suoraan työpöydän yläpuolelle kiinnitetyn valaisimen valo heijastuu tietokoneen ruudulta, ja silmät rasittuvat. Valaisimen lisäksi työpisteelle kannattaa hankkia kirjelaatikostoja ja kynätelineitä tarpeen mukaan.