Nuoren huone

Lapsen kasvaessa nuoreksi on aika päivittää huoneen sisustus nuorelle sopivaksi. Prinsessatapetit ja hempeät värit eivät ilahduta yläasteikäisen sisustusmakua ja lapsekkaat tarrat ärsyttävät opiskelijaa. Piirustuspöytä on jäänyt pieneksi eikä aikaisempi sänkykään ole sopiva pituutta kasvaneelle nuorelle. Lastenhuoneen muuttaminen nuorelle mieluisaksi sopeksi onnistuu muutaman muutoksen avulla. Nuori tietää mitä haluaa, mutta vanhemman taustatuki on tärkeää toteutettavissa olevien ratkaisujen löytämiseksi.

Huonekalujen koko

Yläasteikäinen alkaa olla jo lähellä aikuisen pituutta, joten lapsen mitoituksella olevat huonekalut jäävät pieniksi. Huonekalut valitaan aikuisen mitoituksella. Kirjoituspöytä valitaan siten, että se on riittävän korkea ja työtuoli on tarpeeksi tukeva. Työpisteen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta koulutöitä on miellyttävää tehdä. Kohdevalo voi olla tarpeen hämärässä huoneessa. Sängyltä vaaditaan riittävää pituutta ja myös tukevuutta. Sänky voi olla 80 cm leveä, mutta nuoren kanssa kannattaa keskustella siitä, haluaisiko hän leveämmän sängyn, jos huoneeseen on madollista sellainen sijoittaa. Petivaatteet valitaan sänkyyn sopiviksi. Pitkäksi venähtänyt nuori kaipaa isoa peittoa, johon voi kääriytyä koulun ja harrastusten täyttämän päivän päätteeksi. Tyynyjen koko ja kunto kannattaa tarkistaa samalla, kun vuodevaatteita uusitaan. Petivaatteet valitaan nuoren toiveiden mukaan joko yksivärisinä tai värikkäinä prinsessakuosit unohtaen.

Omaa rauhaa

Nuori tarvitsee omaa rauhaa. Nuoren yksityisyyttä pitää kunnioittaa siten, ettei huoneeseen rynnätä yllättäen, pöytätila on rauhoitettu opiskeluun ja sängyllä voi loikoilla ilman jatkuvaa häirintää. Mikäli nuorella ei ole omaa huonetta, voi nuoren tilaa rajata sermeillä tai tilanjakajilla. Huoneen sisällä esimerkiksi makuutilan voi rajata omaksi nurkkauksekseen tai rauhoittaa työtilan sermin avulla. Verhot rauhoittavat tilaa sekä valo- että näköesteenä. Pimennysverhojen avulla hieman pidemmät aamu-unet onnistuvat silloin, kun ei tarvitse herätä auringon noustessa. Sälekaihtimien ja pimennysverhojen kanssa voi valita värilliset kangasverhot, mikäli nuori toivoo sellaisia huoneeseensa. Muut tekstiilit kuten matot pehmentävät kaikuja ja vaimentavat ääniä. Erilaisten tekstiilien avulla on helppoa lisätä huoneen kodikkuutta nuoren makuun sopivasti. Nuori voi viettää aikaa huoneessaan rauhassa omien kavereidensa kanssa. Rauhallisessa sopessa nuoret eivät myöskään häiritse muuta perhettä.

Tyylikäs värimaailma

Teini-ikäinen harvemmin tykkää hempeänvärisistä seinistä, saati prinsessatapeteista tau autoboordeista. Harmoniset sävyt, kuten vaaleanharmaa ja valkoinen, miellyttävät yleensä monia, mutta tehosteseinä voi olla tummempi kuten tummanvioletti tai tummanharmaa. Nuori voi innostua maalaamaan seinänsä itse. Itse maalaamalla näkee työnjäljen heti ja oppii sen, että huolellisuus kannattaa. Tehosteseinän voi myös tapetoida, sillä tapeteissa on loputtomasti valinnanvaraa. Tapettien aiheet vaihtelevat luontoaiheista abstrakteihin kuvioihin ja musiikkiteemoihin. Taulut ja julisteet tuovat seinille persoonallisuutta. Nuori voi valita sisustusesineet ja taulut kuvastamaan omia mieltymyksiä ja haaveita. Varsinkin lukiolaiset työskentelevät paljon tietokoneella, joten sille täytyy löytyä sopiva taso ja rauhallinen työskentelypaikka.

Riittävästi säilytystilaa

Huone on helppo pitää siistinä silloin, kun säilytystilaa on riittävästi. Mitä vähemmän lattialla on irtonaista tavaraa, sitä helpompaa on imuroida ja pyyhkiä pölyt. Vaatteet, kirjat ja muut esineet tarvitsevat oman säilytystilansa. Laturit, urheiluvälineet ja koulutarvikkeet sijoitetaan siten, että ne ovat helposti saatavilla. Vaatteita voi halutessaan laittaa myös avohyllyille ja ripustaa rekille. Laatikolliset ja ovelliset säilytystilat luovat mahdollisuuden piilottaa sellaiset sotkut ja tavarat, joita ei haluta pitää nähtävillä. Tavarasta voi olla joskus hankala luopua, jolloin sitä kertyy helposti liikaa. Nuorelle kannattaakin antaa aina silloin tällöin kassi tai laatikko ja pyytää häntä keräämään sellaiset tavarat, joita hän ei enää käytä. Tavarat voi lahjoittaa tarvitsevalle tai viedä kierrätykseen.