Joulu vuonna 2021

Joulu merkitsee eri ihmisille eri asioita. Toisilla tulee ensimmäisenä mieleen suku, toisilla jouluisat ruoat ja lahjat, ja osalla saattaa ensimmäisenä tulla mieleen uskontoihin liittyvät asiat. On se asia mikä sitten onkaan, mikä sinulle tulee joulusta mieleen, niin totta on, että joulu ei todellakaan ole kaikille samanarvoinen, tai edes samanlainen. Millainen on sinun joulusi tänä vuonna, ja oletko tehnyt joulusta omanlaisesi, vai vietätkö sen oman perinteesi mukaisesti vain jonkun toisen tuomien tapojen mukaisesti?

Monilla joulu sisältää paljon opittua ja kulttuurin tuomia asioita. Osa taasen on opittu elämän varrella, ja kenties osa on tullut puolison tai tämän suvun kautta. Joulu on kokoelma erilaisista tavoista ja asioista, joista jokainen meistä kerää omat, itselleen soveltuvat osat – ja osa jättää koko joulun viettämättä. Jos sinä tykkäät keskustella joulusta vaikka keskellä kesää, jouluntaikaa.com sisältää satoja suomalaisia keskustelemassa jouluisista asioista lähes päivittäin, ja keskusteluiden aiheet vaihtelevat laidasta laitaan – eikä vääriä aiheita ole, eikä väärää aikaa – joulu voi olla 365 päivää vuodesta, jos vain olet jouluihminen.

Oletko sinä esimerkiksi sellainen joulun viettäjä, joka alkaa suunnittelemaan tulevaa joulua jo hyvissä ajoin syksyllä. Vai kiirehditkö välttämättömien lahjojen metsästykseen vasta viimeisillä minuuteilla? Oletko enemmän keittiössä joulua valmisteleva kotikotti, vai tyydytkö lähikaupan eineksiin, vai ajattelitko tänä vuonna törsätä kunnolla ja tilata kotiisi huippukokin valmistamaan teille jouluaterian?

Näin 2020-luvulla kun viime aikoina on ollut paljon juttua kaikesta yltäkylläisyydestä ja tavarapaljoudesta, ja siitä, ettei maapallomme kestä tätä tavaramäärää kauaa, on noussut myös toisenlaisen joulun viettämistavat esille. Halutaan palata siihen mitä joulu kenties on ollut aiemmin, yhdessä oloa sukulaisten ja perheen kanssa ilman kiirettä ja jatkuvaa tekemistä – rauhoittumisen aikaa. Onko vuoden 2021 ekologisin joulu sitten 1900-luvun alun, tuskin, mutta saattaa olla, että entistä useammassa perheessä mietitään lahjaostoksilla myös vastuullisuutta. Aina ei ole kyse siitä, kuka saa eniten lahjoja tai kuka käyttää eniten rahaa – olisiko tänä vuonna aika miettiä tarkemmin sitä, mitä aikoo ystävilleen tai rakkailleen lahjoillaan sanoa?

Joulu harrastuksena

Voisitko kuvitella, että joulu olisi jopa harrastus? Jouluun kuitenkin liittyy niin tapoja, kuin sisustusta, ruokaa ja perinteitä. Aivan yhtä hyvin kuin mikä muukin asia, joulukin voi olla harrastus, ja sitä voi harrastaa ja kehittää koko vuoden. Vaikka joulunviettosi voi vuodesta toiseen mennä kuin raiteilla, voit kuitenkin joka vuosi myös muuttaa siitä jotain? Mitä sinä haluaisit muuttaa omasta joulunvietostasi?

Joulusta voi tehdä omanlaisensa luomalla joulukuusesta aivan omanlaisensa ja tekemällä omilla kätösillään niin joululahjoja kuin joulukoristeita – ja jos et osaa niitä tehdä vielä, niin eiköhän paikkakunnaltasi löydy kerho, jossa niitä oppii tekemään nopeallakin aikataululla.

Joulunvietto muualla

Monet meistä myös lähtevät jouluna sukulaisille, ja saattavat viettää koko joulun reissaten kodista toiseen. Toiset meistä saattavat ottaa vapaata kotoa ja keittiöstä valitan risteilyn joulunajaksi, tai matkan etelän aurinkoon. Menit sitten minne tahansa, lähes joka paikassa vietetään joulua jollakin tavalla. Ja mikäli et ole koskaan ollut joulua poissa Suomesta, kannatamme kokeilua, sillä joulua vietetään joka maassa hieman erilailla, ja esimerkiksi jouluiset tavat ja jouluiset ruoat saattavat olla aivan erilaisia.

Vietät sitten oman joulusi tänä vuonna kotona, ystävän, tai sukulaisten luona, yritä tehdä siitä paras joulu tähän mennessä. Menneet pari vuotta ovat olleet meille kaikille haastavia ja tarvitsemme arkeemme iloisia, rauhallisia hetkiä, jotka tuovat meille hyviä muistoja tuleville vuosille.