Lastenhuoneen sisustaminen

Lastenhuoneen sisustamista suunnittelevan kannattaa huomioida kestävyys, käytännöllisyys ja monipuolisuus. Hyvin suunniteltua tilaa on helppo muokata lapsen kasvaessa vauvasta taaperoksi.

Aikaa kestävä suunnittelu

Lastenhuoneen sisutusta suunniteltaessa on tärkeää tiedostaa se, että pikkulapsiaika menee pian ohi. Pelkkään nykyhetkeen keskittyvä sisustus ei kestä aikaa. Vauvan huoneeseen saatetaan hankkia kalliita pienoiskalusteita, jotka jäävät nopeasti pieniksi. Pastellivärit ja ralliauton mallinen sänky eivät välttämättä ole kovin montaa vuotta käytössä. Lapsen varttuessa hän myös viettää enemmän aikaa omassa huoneessaan, eikä taaperoiän kalusteet ja säilytysratkaisut välttämättä toimi. Neutraalit ja selkeät värivalinnat kestävät hyvin aikaa ja sopivat kaikille. Kannattaa hankkia alusta lähtien käyttöä kestäviä ja toimivia kalusteita. Usein eri kalustesarjoja voi muokata lapsen kasvaessa. Laadukas täysimittainen tai jatkettava sänky voi olla toimiva koko sen ajan, kun lapsi asuu kotona. Hoitotaso voi muuntua käteväksi säilytyskalusteeksi. Käytännölliset materiaalit on myös helppo puhdistaa. Siivoaminen helpottuu, kun säilytystilaa on riittävästi. Pienillä muokkauksilla lastenhuoneen sisustus kestää monta vuotta.

Helposti puhdistettavat materiaalit

Taaperon huoneessa kannattaa suosia likaa hylkiviä ja leikkejä kestäviä materiaaleja. Vinyylikorkkilattia on helppo pyyhkiä puhtaaksi eikä se vahingoitu, vaikka vettä pääsisi kaatumaan lattialle. Vinyylikorkki tuntuu jalan alla lämpimämmältä kuin laminaatti ja se vaimentaa ääniä. Lattialle putoava lelu ei kolise samalla tavalla kuin laminaatille kopsahtava. Seinälle paras valinta on maalipinta, joka kestää puhdistamista. Vuodevaatteita ja koristetyynyjä valitessa kannattaa huomioida puhdistettavuus. Taaperon huoneeseen ei kannata laittaa kemiallista pesua vaativia tyynynpäällisiä. Lapsi saattaa vahingossa löytää keittiöstä aarteen, jota tutkailee huoneessaan ja levittää materiaaleihin. Helpointa on heittää sotkeutunut tyynynpäällinen pesukoneeseen.

Rauhalliset värisävyt

Lastenhuoneesta tulee helposti iloisenkirjava. Huone saa olla täynnä elämää, mutta yleisilmeen ei tarvitse olla rauhattoman riemunkirjava. Neutraali väriskaala suurilla pinnoilla ja lelujen säilyttäminen niille varatuissa kaapeissa rauhoittavat tilaa. Lapsi myös nukkuu paremmin, kun sängystä ei näy leikkimään houkuttelevia leluja loputon määrä. Kodin tyyliä ja värimaailmaa voi hyvin jatkaa myös lastenhuoneessa. Tiiviisti kudottu villa- tai puuvillamatto luo kotoisuuden tunnetta lastenhuoneeseen. Liikennematolla lapsi voi leikkiä pikkuautoilla samalla kun se toimii sisustuksen osana. Mattoa vaihtamalla huoneen ilmettä on helppo muuttaa. Voi olla järkevää hankkia toinen matto valmiiksi siltä varalta, että matolle sattuu jokin sotkutapaturma. Vaaleilla väreillä huoneeseen saa tuotua lisää tilantuntua. Tummia värejä käyttämällä huoneesta saa pienemmän oloisen. Lastenhuoneeseen pesämäistä tunnelmaa kaipaava valitsee kaikkiin seiniin tumman, murretun sävyn. Pienessä huoneessa voi valita yhden seinän tehosteseinäksi, joka joko tapetoidaan tai maalataan tehostevärillä. Tekstiilien vaihtaminen on helppoa, joten niissä voi valita halutessaan myös rohkeampia värejä.

Lisää tilaa parvella

Pienessä kodissa taaperoiän jälkeen saa helposti lisää tilaa parvi- tai kerrossängyn avulla. Lattiatilaa jää leikkejä ja muita kalusteita varten. Parvisängyn alle voi tehdä verhoilla suojatun lukunurkkauksen tai salaisen leikkipaikan. Parven alle voi myös tehdä koululaiselle rauhallisen työpisteen. Tukevaa kerrossänkyä voi käyttää myös kiipeilytelineenä. Se toimii tarvittaessa myös majan runkona tai nukketeatterin näyttämöllä, ainoastaan mielikuvitus on rajana. Matalampi parvi toimii säilytyskalusteena, jolloin leluja saa parven laatikoihin piiloon suuremmankin määrän. Lapsen tavaroita voi myös säilyttää sopivalle korkeudelle kiinnitetyille hyllyille. Tällöin lapsi saa haluamansa tavaran helposti itse, ja oppii myös palauttamaan tavarat paikoilleen. Laatikoita valitessa kannattaa varmistaa, että lapsi saa laatikon helposti itse auki. Pienellekin lapselle on hyvä varata oma työskentelypaikka. Lapsi voi innostua piirtelemään tai värittämään huoneessaan. Lapsen huoneeseen voi asentaa tauluhyllyn, johon lapsen taidetta voi laittaa näkyville. Kun huone on saatu sisustettua, voi perheen kanssa tehdä vaikkapa mansikkapaloja.