Isot laatat ovat trendikkäitä, mutta vaativat rakentamisen ammattilaisilta näitä erityishuomioita

Uudiskohteissa vaativat isojen laattojen ratkaisut voidaan huomioida jo aikaisessa rakennusvaiheessa. Saneerauskohteissa ammattitaitoisen ennakkosuunnittelun merkitys kasvaa.

Trendikkäät isot seinälaatat vaativat asentajalta ammattitaitoa ja oikeiden ratkaisujen huomioimista tuotevalinnoissa ja työvaiheissa. Moni päätös tehdään kuitenkin jo ennen, kuin asentaja pääsee vauhtiin.

”Lähtökohtana on tarjota asiakkaalle viihtyisä, toimiva tila, joka täyttää rakennusmääräykset ja on sataprosenttisen vedenpitävä. Tilan soveltuvuus ja tekninen toteutus suurelle laatalle on siksi mietittävä tarkkaan”, kertoo remonttiyritys Blosiuksen projektipäällikkö Henrietta Malmari.

Kaikkiin kohteisiin suuri laatta ei sovellu.

”Remonttikohteissa suosittelemme lattiaan aina 10 x 10 senttimetrin laattaa, jolloin riittävät
kaadot saadaan toteutettua. Seinissä erikokoisia laattoja voi käyttää vapaammin.”

Vaikeustaso kasvaa laattakoon kasvaessa

Kylpyhuoneremontti järvenpääläisessä omakotitalossa etenee rivakasti, kun Blosiuksen asentaja Petri Pirhonen asentaa seiniin isoja 60 x 60 senttimetrin seinälaattoja vesieristettyjen seinien päälle.

Erityistä huomiota työmaalla tulee kiinnittää huolellisiin pohjatöihin, joihin kuuluvat esimerkiksi seinien tasoitus ja vedeneristys.

”Vaikeustaso kasvaa laattakoon kasvaessa. Pinnat tulee saada suoriksi, muuten laatoitus ei onnistu. Pintojen on oltava puhtaat, ja niiltä on hiottu pois vanhat tasoitteet ja liimat”, Pirhonen toteaa.

Näkyvimmät kohteet laatoitetaan ensin

Laatoittaminen kannattaa aloittaa kylpyhuoneen pääseinästä suihkujen kohdalta ja edetä siitä kohti nurkkia ja pienempiä pintoja.

Tarkkaan harkitut tuotevalinnat helpottavat asennustyötä. Isojen seinälaattojen asennuksessa tässä kohteessa on käytössä keraamisten laattojen kiinnitykseen sopiva Kiilto Superfix DF saneerauslaasti.

”Valumaton tuote on helppo levittää, kevyt työstää ja kiinnittää laatat kunnolla joka kohdasta, mikä on tärkeää erityisesti näiden isojen laattojen kohdalla. Lisäksi aine on riittoisaa”, Pirhonen kertoo.

”Saneerauslaasti sekoitetaan veteen pakkauksen ohjeen mukaisesti, jonka jälkeen laastin on annettava tekeytyä 10-15 minuuttia, jotta tuotteen sisältämät sidosaineet ehtivät sulaa osaksi massaa”, Kiillon myyntipäällikkö Jonne Lahtinen taustoittaa tuotteen käyttöä.

Varmista kiinnityslaastin riittävyys

Laastimäärän riittävyys on äärimmäisen tärkeää painavien laattojen pysyvyyden kannalta. Kun kiinnitetään isoja laattoja, kiinnityslaastin levityksessä kannattaa käyttää isoa, 8 millimetrin kampaa.

”Nyrkkisääntö on, mitä isompi laatta, sen isompi kampa, jolloin kiinnityslaastia tulee riittävästi seinälle laattapinnan alle. Laastikamman kallistus on myös hyvä pitää koko ajan samassa kulmassa, jotta laastia levittyy saman verran koko ajan”, asentaja Pirhonen neuvoo.

Laattojen väliin tulevat saumat voivat olla isolla laatalla laatoitettaessa pienimmillään kahden millimetrin levyiset. Saumauksessa suositellaan käytettäväksi apuna Easytiler -laattojen tasausjärjestelmää, joka on hyvä apuväline erityisesti isojen laattojen saumauksessa.

”Saumausnarun käyttäminen ei ole tarpeellista, jos tämä tasausjärjestelmä on käytössä”, Kiillon Lahtinen muistuttaa.

Tuoteperhe tuo selkeyttä

Blosius tekee yhteistyötä Kiillon kanssa ja käyttää asennustöissään Kiilto Pro -rakennustarvikkeita. Järvenpään kohteessa vedeneristystyöt toteutettiin Kiilto Kerafiber -järjestelmällä.

”Meille on selkeää tehdä yhden tuoteperheen tuotteilla, ja Kiillolta löytyvät ratkaisut erilaisille pohjille ja eri työvaiheisiin. Tämä sujuvoittaa työtä”, Blosiuksen Malmari sanoo.

”Jos oikean laattakoon tai laatalle sopivien kiinnitystuotteiden tai työvälineiden valinta mietityttää, Kiillon asiantuntijat auttavat valinnassa”, vinkkaa Lahtinen.