Kuinka löytää juuri itselle sopiva vuokra-asunto Joensuussa

Juuri itselle sopivan vuokra-asunnon löytäminen ei ole aina itsestäänselvää. Alati muuttuvat vuokra-asuntomarkkinat ja epävarma maailmantilanne vain vaikeuttavat vuokra-asunnon löytämistä. Oma haasteensa on myös omien toiveiden ja mieltymysten täyttyminen vuokra-asunnossa.

Hereillä kannattaa siis vuokramarkkinoilla olla, jottei unelmien vuokra-asunto mene ohi. Yksi varma keino löytää vapaat vuokra-asunnot on vuokra-asunnot Joensuu -haku Rentolan sivuilla. Hakuvahdin avulla varmistat, ettei sopiva vuokrakoti jää huomaamatta.

Vuokra-asuntomarkkinoilla on myllertänyt viimeisen parin vuoden aikana ja vuokralaisen asema vuokramarkkinoilla on parantunut kun tarjonta on ylittänyt kysynnän. Nyt kuluneen kevään aikana tilanne vuokramarkkinoilla on kuitenkin taas hieman muuttunut. Kysyntä on ollut taas kasvussa ja vuokrien hinnat taas lähteneet tasaiseen nousuun.

Viimeisten vuosien epävarma maailmantilanne ja muutokset ovat näkyneet myös Joensuun vuokramarkkinoilla. Omat toiveet ja tarpeet täyttävä vuokra-asunto voikin siis olla haastava löytää.

Joensuun vuokramarkkinat

Joensuu on yksi Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista ja opiskelijat hallitsevatkin kaupungin vuokramarkkinoita. Selvää on, että kun kaupungin opiskelijamäärä on suhteessa asukasmäärään yksi Suomen suurimpia, on vuokra-asunnoille paljon kysyntää.

Koronapandemian aikaan vuokra-asuntojen kysyntä Joensuussa laski, kun monet opiskelijat jäivät kotikaupunkeihinsa. Pandemia ja etäopiskelumahdollisuus saivat monet opiskelijat lykkäämään muuttoa opiskelukaupunkiin. Viimeisen vuoden aikana myös tässä ollaan kuitenkin pikkuhiljaa palaamassa normaaliin.

Kesä on yleensä myös Joensuussa ollut vuokramarkkinoilla vilkasta aikaa juurikin opiskelijoiden takia. Erityisesti tulevana kesänä seurataankin kovasti, palautuuko opiskelijoiden muuttoliikenne Joensuuhun normaalille tasolle. Se tietysti näkyisi jälleen kysynnän kasvuna.

Toinen suuri muutos Joensuun vuokramarkkinoilla ovat Ukrainan sodan pakolaiset. Pakolaisia on Joensuuhun saapunut huomattava määrä ja kevään sekä tulevan kesän aikana sotaa pakenevien uskotaan vaikuttavan myös vuokramarkkinoihin. Vastaanottokeskukset ovat täyttyneet Joensuussa nopeasti ja pakolaisille onkin haettu muita majoitusratkaisuja.

Kuinka vuokra-asunnosta saa oman näköisen

Selvää on, että vuokra-asunnot eivät anna samanlaista vapautta sisustuksen suhteen kuin omistusasunnot. Useissa vuokra-asunnoissa vuokralaisen mahdollisuudet muutoksiin ovat hyvinkin pienet. Suuria muutoksia ei vuokra-asuntojen ulkonäköön yleensä tehdä, puhumattakaan rakenteellisista remonteista.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vuokra-asunnosta saisi tehtyä juuri oman näköistä. Mahdollisuudet vuokra-asunnon sisustamiseen ovat lähes rajattomat, myös ilman pysyviä muutoksia.

Yksi oiva keino vuokrakodin ilmeen uusimiseen on asunnon valojen uusiminen. Ilmettä saa piristettyä ja muutettua radikaalistikin ilman, että rakenteellisia tai pysyviä muutoksia tarvitsee välttämättä tehdä lainkaan.

Suuren muutoksen vuokra-asunnon ilmeeseen saa myös maalipurkista. Lupa maalaamiseen täytyy tietysti vuokranantajalta ensin kysyä. Omaa silmää miellyttävällä värillä asunnon ilmeen saa muutettua helposti ja nopeasti juuri oman tyyliseksi.

Taide tuo välittömästi myös mielenkiintoisen ilmeen asuntoon ja tekee kodista asujansa näköisen. Vuokra-asunnoissa taulujen ripustaminen ei kuitenkaan aina sovi, sillä naulojen ja ruuvien kiinnittäminen seinään ei välttämättä ole sallittua. Taidetta voi kuitenkin laittaa esille myös muilla keinon. Taulun voi asettaa nojaamaan esimerkiksi lipaston päälle tai hyllylle, jolloin seinään ei tarvitse nauloja kiinnittää. Oikein suuret taulut ja peilit voi myös asettaa lattialle nojaamaan. Seiniin saa myös kiinnitettyä kiinnikkeitä tauluille liimalla tai teipillä, jolloin seinien pinta ei vaurioidu.

Mistä hakea Joensuussa vuokra-asuntoja?

Vuokra-asuntoa etsiessä kannattaa siis käyttää rohkeasti omaa mielikuvitusta. Omalla sisutustyylillä vuokra-asunnon saa helposti muokattua itselle sopivaksi. Tiettyjä toiveita ei kuitenkaan pelkillä sisustusvalinnoilla täytetä ja niihin kannattaakin kiinnittää huomiota jo asuntoa etsiessä.

Mikäli erityisesti opiskelijoiden muuttoliikenne vilkastuu sekä Ukrainan sodan pakolaiset kasvattavat kysyntää, on Joensuussa tiedossa vilkas kesä vuokramarkkinoilla. Mikäli omat toiveet vuokra-asunnosta haluaa täyttää, kannattaa liikkeellä olla hyvissä ajoin.

Valtion tukemien, pienituloisille ja opiskelijoille suunnattujen ara-asuntojen vuokrien neliöhinnat ovat olleet Joensuussa nousussa, mikä tarkoittaa, että erityisesti yksityisillä vuokramarkkinoilla voi käydä tulevana kesänä kova kuhina.