Kevään puutarhatyöt

Maaliskuussa on aika herätellä puutarhainnostusta ja aloittaa taimien esikasvatus. Omien taimien kasvatus siemenistä on palkitsevaa. Moni alkaa jo vuodenvaihteen jälkeen suunnittelemaan esikasvatusaikataulua ja miettimään mitä kaikkea haluaa tänä vuonna kasvattaa. Mikäli pitkän kasvuajan vaativia lajeja haluaa kasvattaa, tarvitaan kasvivaloja.

Kylväminen

Siemenet kylvetään ensin purkkeihin tai laatikkoon. Astiaan laitetaan pohjalle kuohkeaa multaa, joka tiivistetään kevyesti painelleen. Mullan pinta tasoitetaan siksi, että siemenet saadaan samaan syvyyteen. Mikäli osa siemenistä istutetaan syvemmälle, ne itävät hitaammin. Siemenet ripotellaan kostean kylvömullan päälle, muista siis kostuttaa multa ennen siementen kylvämistä. Mikäli siemenet ovat erityisen pieniä, on ne hankala saada kylvettyä tasaisesti. Silloin siemenet kannattaakin sekoittaa hiekan kanssa. Tällöin siemenet levittyvät tasaisesti. Lue huolellisesti siemenpussin kyljestä mitä kylväessä pitää ottaa huomioon. Eri lajien kasvatusajankohdista voit lukea täältä. Osa siemenistä kylvetään suoraan mullan päälle, osa itää paremmin kevyen multakerroksen alla. Mikäli kylvät siemenet suoraan kennostoon ei niitä tarvitse myöhemmin koulia. Kouliminen tarkoittaa taimen istuttamista omaan ruukkuunsa. Sanotaan, että taimien kouliminen nopeuttaa niiden kasvua. Mikäli siemenet on kylvetty liian lähekkäin, saattavat hennot juuret vahingoittua niitä eroteltaessa. Herkkäjuurisia lajeja ovat esimerkiksi kurkku, maissi ja kurpitsa, joten ne kannattaa istuttaa suoraan omaan kennoonsa.

Siementen idätys

Kylvetyt siemenet peitellään kevyesti esimerkiksi muovikelmulla. Kosteus pidetään tasaisena sumuttamalla vettä mullan päälle suihkepullolla tai kastelemalla varovasti. Mikäli siementen päälle kaataa vettä liian voimakkaasti, siemenet siirtyvät epätasaisesti ja taimia voi olla vaikea erottaa toisistaan. Siemenistä työntyy ensimmäisenä ulos herkkä sirkkajuuri, joka näivettyy herkästi. Onkin tärkeää, ettei sirkkajuuri pääse kuivamaan, koska muuten taimi kuolee helposti. Ihanteellinen lämpötila useimpien kasvien idättämiselle on 20-25 astetta. Viileämmässä siemenet itävät hitaasti. Lämpimästä pitävät lajit saa itämään nopeammin lämmitetyn lattian päällä. Erityisesti basilika, chili ja tomaatti pitävät lämpimästä idätyspaikasta. Mikäli ei osaa päättää mitä siemeniä haluaisi istuttaa, voi hakea virikkeitä vaikkapa täältä. Esimerkiksi parsakaalipihvejä varten voi kasvattaa parsakaalia ja ruohosipulia. Itse kasvatetuista aineksista valmistettu ruoka maistuu aina paremmalle.

Kouliminen

Hajakylvetyt taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa silloin, kun ensimmäiseksi puhjenneiden sirkkalehtien lisäksi on alkanut muodostua kasvulehtiä. Taimi siirretään varovasti sormella tai kylvöpuikolla tehtyyn kuoppaan mullassa. Taimikasvatuksesta voit lukea tarkemmin täältä.  Taimi istutetaan hieman syvemmälle multaan kuitenkin siten, että sirkkalehdet jäävät näkyviin mullan päälle. Taimi kastellaan sen jälkeen, kun se on koulittu ruukkuunsa. Mikäli laji vaatii pitkän esikasvatusajan, siirretään sitä isompaan ruukkuun 1-2 kertaa ennen siirtämistä lopulliseen kasvupaikkaansa. Siirtotarpeen tunnistaa siitä, että taimen kasvuvauhti hidastuu. Usein ruukun pohjaan kurkkaamalla huomaa, kun valkoisena näkyvät juuret alkavat tulla esiin pohjasta. Tällöin on jo kiire siirtää taimi suurempaan ruukkuun. Multa myös kuivuu nopeammin silloin, kun kasvin juuristo on täyttänyt ruukun.

Lannoita varovasti

Koulittua ja ruukutettua tainta pitää kastella aluksi usein. Vettä ei kuitenkaan saa kaataa liikaa, ettei multa kastu liian märäksi ja taimi tukehdu. Taimelle annetaan lannoitetta parin kolmen viikon kuluttua siitä, kun se on koulittu ruukkuunsa. Kasvilaji ja kasvuolosuhteet vaikuttavat siihen, milloin on oikea aika aloittaa lannoitus. Mullassa voi myös olla lisättynä lannoitetta, jolloin erillisen lannoitteen lisääminen ei ole tarpeen. Kylvömullassa on mukana hyödyllisiä pieneliöitä, joiden avulla mullassa oleva typpi kuluu eikä taimi saa tarvitsemaansa määrää typpeä. Kompostoitu multa voi vähentää lannoitustarvetta. Mikäli taimen lehdet ovat haalean vihreät ja taimi kasvaa hitaasti, on aika antaa taimelle lannoitetta. Pienelle taimelle voi antaa ainoastaan mietoa ravinneliuosta.

Oikea käsittely

Tutustu esikasvattamasi lajin vaatimuksiin huolellisesti. Erilaisia siemeniä ei voi kasvattaa samalla kaavalla ja odottaa onnistumista. Monella lajilla on omat erityisvaatimuksensa. Monivuotiset kasvit vaativat usein siementen kylmäkäsittelyn ennen idättämistä. Tällöin siemenet laitetaan pussiin kostean hiekka-turveseoksen sekaan. Pussi jätetään hieman auki. Jääkaappi on hyvä kylmäkäsittelypaikka. Siemenet saattavat vaatia jopa parin kuukauden pituisen kylmäkäsittelyn. Lue siis siemenpussin ohjeet huolellisesti. Mikäli siemenet ovat erityisen kovia, voi olla tarpeen hioa hiomapaperilla kuorta hieman ohuemmaksi. Myös siementen liottaminen pehmentää kuorta. Osa siemenistä vaatii itääkseen pimeää. Taimet siirretään valoon heti, kun mullasta alkaa näkyä vihreää taimenalkua. Osa siemenistä puolestaan vaativat valoa itääkseen. Tällöin lisävalo voi olla tarpeen. Osa siemenistä taas vaatii pitkän liotuksen ennen idättämistä. Eri lajeilla on yksilöllisiä vaatimuksia, joten oikeiden olosuhteiden luominen on tärkeää siementen itämisen kannalta. Siemeniä ei kannata kylvää milloin tahansa, vaan pussin kyljestä selviää oikea idätysaika.