Terassi kesäkuntoon

Keväällä terassi ja parveke kutsuu taas viettämään aikaa ulkona. Terassista saa pienillä muutoksilla luotua ihanan kesähuoneen. Mahdollisuuksia on loputtomiin, oli kyse sitten pienestä parvekkeesta tai suuresta terassista.

Nauti auringosta

Aurinkoisella terassilla on useita erilaisia mahdollisuuksia viljellä kasveja. Viherkasvit luovut viihtyisyyttä. Paahteisessa paikassa kasvien vedensaanti pitää turvata myös helteisenä päivänä, joten kasvit kannattaa istuttaa riittävän suuriin ruukkuihin. Aurinkoista terassia kannattaa hyödyntää myös marjojen, vihannesten ja mausteiden kasvatuksessa, sillä ne viihtyvät erinomaisesti auringossa. Aurinkoiseen paikkaan voi istuttaa vaikkapa pelargonioita, päivänkakkaroita, samettikukkia ja petunioita. Suojaa kaipaava voi istuttaa sitruunapuun tai koristeruohoja. Pilariomenapuun voi myös istuttaa tilavaan ruukkuun. Ruukkupuutarhan perustamiseen on paljon vaihtoehtoja. Kasvien kasvattaminen ei onnistu ilman riittävää kastelua. Kastelutiheys ja tarvittavan veden määrä riippuu monesta asiasta, kuten kasvilajista, mullan määrästä ja ruukun sijainnista. Aurinkoisessa paikassa veden tarve on luonnollisesti huomattavasti suurempi kuin varjossa. Lämpimällä säällä vettä myös haihtuu, joten viileällä vedentarve on vähäisempää.

Varjoisat vaihtoehdot

Kasvit viihtyvät usein paremmin varjossa kuin auringonpaahteessa. Oikeilla kasvivalinnoilla terassista saa ihanan keitaan, jossa voi rentoutua päivän päätteeksi. Varjossa kasvit kestävät pitempään ilman kastelua, joten varjoisa terassi on verrattain helppohoitoinen. Aurinko ei myöskään polta kasvien lehtiin keltaisia laikkuja, joten kasvit säilyvät raikkaamman näköisinä koko kasvukauden ajan. Varjoisassa viihtyy ahkeraliisan lisäksi esimerkiksi kuunlinja, begonia ja bambu. Viljelyastiaksi kelpaa ruukkujen lisäksi melkein mikä tahansa astia. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että astian pohjassa on reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Suurissa ruukuissa olevat kasvit ovat helppohoitoisempia, koska mullan kosteutta voi tarkastella myös harvemmin kuin pienessä ruukussa olevia, jotka kuivuvat helposti. Ruukun alla kannattaa aina pitää aluslautasta, jotta ylimääräinen vesi ei aiheuta läikkiä terassilautoihin.

Kasvata ravintoa

Voit kasvattaa lähiruokaa itsellesi terassillasi. Aloittaminen on helppoa satovalmiiden kasvien avulla. Tällöin kasvit kannattaa istuttaa pian suurempiin ruukkuihin, jotta kasvit kasvavat ja tuottavat satoa paremmin. Voit myös aloittaa alusta kylvämällä siemenet ja esikasvattamalla taimet. Voit myös ostaa pistokkaita. Ruokakaupasta voi ostaa erilaisia ruukkuyrttejä, jotka voi istuttaa suoraan multaan, kunhan muistaa poistaa muoviruukun taimen ympäriltä. Valitsemalla kasveillesi yrteille ja vihanneksille tarkoitettua multaa, saavat ne parhaan mahdollisen kasvualustan. Terassilla voi myös kasvattaa marjoja ja pieniä hedelmäpuita. Voit myös tehdä taimista mielenkiintoisia yhdistelmiä esimerkiksi yhdistämällä mansikoita ja karhunvatukoita samoihin ruukkuihin. Muistathan, että kaikki marjat tarvitsevat paljon aurinkoa sekä säännöllistä kastelua. Valitsemalla eri mansikkalajikkeita varmistat pidempiaikaisen sadon.

Ravinteet

Kasvit tarvitsevat veden lisäksi ravintoa kasvamiseen. Hyvä multa on tärkeää, jotta kasvit voivat hyvin. Kasveille kannattaa antaa kastelun yhteydessä nestemäistä ravintoainetta. Pakkauksen ohjeet kannattaa lukea huolellisesti, jotta annostelu on oikea. Kasvin juuret kasvavat koko ajan. Juuret vaativat enemmän tilaa ja ravinteita kasvin kasvaessa. Mitä hennompi kasvi on, sitä vähemmän sitä tarvitsee lannoittaa. Kasville valitaan oikeanlainen multa jo kylvövaiheessa. Siemenet kylvetään vähäravinteiseen multaan. Kasvin kasvaessa voi olla tarpeen vaihtaa multa ravinnerikkaammaksi. Ravinteiden tarve kasvaa keväällä ja kesällä, sillä silloin kasvit kasvavat eniten. Lisäravinteiden avulla kasveista kasvaa reheviä ja terveitä ja ne tuottavat paremmin satoa. Kasveja kannattaa istuttaa suurempiin ruukkuihin ja uuteen multaan aina tarvittaessa. Kasvin tilanteen saa varmistettua kurkkaamalla ruukun pohjaan. Jos juuret alkavat tulla ulos ruukusta, on aika siirtää kasvi suurempaan ruukkuun. Jotkut kasvit tarvitsevat myös tukea. Silloin voit laittaa ruukkuun tikun tai kepin ja kieputtaa kasvia varovasti sen ympärille tai kiinnittää kasvi narulla keppiin. Suunnittelemalla ruukkupuutarhasi tuottaa säännöllisesti satoa koko kesän.