Katso vinkit kodinremontin onnistumiselle

Remontit ja saneeraukset ovat pakollinen osa jokaisen kiinteistön kunnossapitoa. Edes suurempaa remonttia ei tarvitse jännittää, mikäli kokonaisuus on hyvin suunniteltu.

Onko kiinteistöösi tulossa lähiaikoina esimerkiksi kattoremontti, keittiöremontti, kylpyhuoneremontti, putkiremontti, salaojaremontti tai vaikkapa viemärin sukitus? Osa keräämistämme vinkeistä saattaa olla entuudestaan tuttuja, mutta ei sen väliä. Tiedäthän sanonnan: kertaus on opintojen äiti!

1. Suunnittelu

Otetaan heti tähän väliin toinen suosittu suomalainen sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi aikataulu sekä käytännön järjestelyt, mikäli remontin aikana kotona ei pysty normaalisti asustamaan.

2. Pidä iso kuva mielessä

Vaikka remontti tuntuu suurelta ja aiheuttaa kustannuksia, kannattaa se silti toteuttaa ajoissa. Nyrkkisääntö on, että jälkeenpäin korjaaminen on monesti kalliimpaa sekä työläämpää. Mieti esimerkiksi putkirikosta aiheutuvan vesivahingon tai puutteellisista salaojista johtuvan kosteusvaurion korjauksesta aiheutuvia kuluja sekä vaivaa.

3. Kerää rohkeasti vinkkejä ja ajatuksia

Voit kysyä ideoita esimerkiksi urakoitsijalta tai surffata itse netissä. Samanlaisen tilan voi sisustaa tai uudistaa lukuisilla eri tavoilla. Kerää esimerkiksi 10 eri vaihtoehtoa ja tee lopullinen karsinta kolmeen.

4. Käytä apuna ammattilaista

Joitakin asioita kotona ja kiinteistöissä pystyy tekemään itse, mutta kaikkeen ei kuitenkaan kannata ryhtyä omin päin. Ammattilaisten käyttöä puoltaa ensinnäkin työn tuoma kokemus – alan kokenut konkari osaa välttää monet sudenkuopat ja onnistuu remontissa ensimmäisellä yrittämällä. Urakoitsijan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja mahdollisesti vertailla 2–4 eri tekijää ja keskustella heidän kanssaan erilaisista toteutusvaihtoehdoista.

5. Vieraile urakoitsijan nykyisessä kohteessa

Jos olet teettämässä esimerkiksi keittiön uudistusta, kysy yritykseltä voisitko mahdollisesti käydä kurkkaamassa keittiötä, jonka yritys on lähiaikoina remontoinut. Toinen vaihtoehto on myös käydä työmaalla, joka on paraikaa käynnissä. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi työntekijöiden olemukseen, työmaan organisointiin sekä järjestelmällisyyteen.

6. Päätä, millainen pomo haluat olla

Työn tilaajana olet tavallaan yrityksen ”pomo” eli lopullinen päätäntävalta esimerkiksi käytettävistä materiaaleista on sinulla. Ystävällisyys, joustavuus sekä yrityksen näkökulmat huomioiva lähestymistapa kannustaa yritystä tekemään kohteen parhaalla mahdollisella tavalla.

7. Vaadi urakkasopimuksen tekemistä

Sopimus toimii yhteistyön pohjana ja molemmat osapuolet voivat siihen nojautua urakan edetessä. Sopimuksen teon olennainen tavoite on urakoitsijan ja työn tilaajan molemminpuolinen ymmärrys sekä oikeudellinen turva. Sopimuksen avulla voidaan määritellä esimerkiksi hintoja, käytettäviä materiaaleja, aikatauluja ja takuita.

8. Asennoidu urakkaan oikein

Etenkin ajatus uudistuksen lopputuloksesta voi herättää positiivisia tunteita ennen urakan aloittamista. Joissain urakoissa saattaa kuitenkin tulla yllättäviä viivästyksiä tai asumisen hankaloitumisia, jotka ovat täysin riippumattomia asukkaasta tai yrityksestä. Yhteistyö ja yhteisymmärrys tekevät sujuvia myös pidempikestoisista remonteista. Todennäköisesti mitään takapakkeja ei kuitenkaan tule – asennoituminen tehdään niiden varalta, ei niitä varten.

9. Etsi tarvittaessa sopiva väliaikaisratkaisu

Jos remontin kohteena on esimerkiksi keittiö niin voit halutessasi jo hieman etukäteen kartoittaa erilaisia ruoantekomahdollisuuksia. Jos lähettyvillä asuu esimerkiksi joku sukulainen, kysy häneltä mahdollisuutta käyttää hänen keittiötään 2–3 kertaa viikossa remontin ajan.

10. Huolehdi kohteen riittävästä suojauksesta

Monesti urakalla on vaikutus koko asuntoon, vaikka itse työtä suoritettaisiin yhdessä huoneessa. Esimerkiksi tärkeistä huonekaluista tai arvoesineistä ja niiden riittävästä suojaamisesta kannattaa huolehtia vaikkapa muovipäällysteiden avulla.

11. Muista kommunikaation tärkeys

Ei pelkästään parisuhteessa ja työpaikalla, vaan myös urakoitsijan kanssa. Jos huomaat työmaalla mahdollisia puutteita tai epäkohtia, keskustele yrityksen kanssa aiheesta asiallisesti. Oli urakoitsija käsistään kuinka taitava tahansa, ajatuksia hänkään ei todennäköisesti pysty lukemaan. Puhu asioista ajoissa ja mahdollisimman pian niiden ilmentymisen jälkeen.

12. Aseta itsellesi prioriteetit

Mikäli budjetti on rajallinen, kuten se monissa projekteissa on, kannattaa resurssit hyödyntää itselle aidosti ja autenttisesti tärkeimpiin asioihin. Kannattaako hankkia esimerkiksi 10 000 € poreamme, jos sitä ehtii käyttämään kerran viikossa? Remontista jää todennäköisesti parempi fiilis, mikäli huomaat sen vaikutuksen päivittäin.

13. Yhdistä rohkeasti eri tiloja

Oli kyseessä sitten kantava väliseinä tai kevyt väliseinä, pystyy sen todennäköisesti purkamaan – jos ei kokonaan niin ainakin osittain. Etenkin vanhemmissa rakennuksissa pohjaratkaisut saattavat hyvinkin poiketa tämän päivän standardeista. Esimerkiksi olohuoneen ja keittiön yhdistäminen tai eteiskäytävän poistaminen tekee asunnosta huomattavasti avaramman ja valoisamman.