Oma sisustaminen ja sähkönkulutuksen seuranta

Sisustaminen voi vaikuttaa suuresti kodin sähkönkulutukseen. Kun suunnittelet kotisi sisustusta, voit tehdä muutamia asioita, jotka auttavat vähentämään sähkönkulutusta. Sähkön suhteen on myös hyvä välillä vertailla niitä saatavilla olevia sopimuksia, tekemällä netissä maksuton sähkösopimuksen vertailu.

Tässä muutamia vinkkejä:

 1. Suunnittele valaistus huolellisesti: Valaistus on yksi suurimmista kodin sähkönkuluttajista. Valaistuksen suunnittelulla ja käyttötapojen optimoinnilla voidaan säästää energiaa. Käytä LED-lamppuja, joita voi säätää tarvittaessa ja suunnittele valaistus niin, että valoa on vain siellä, missä sitä todella tarvitaan.
 2. Hyödynnä luonnonvaloa: Luonnonvalon hyödyntäminen on ympäristöystävällinen tapa säästää sähköä. Avaa verhot ja kaihtimet päivisin, jotta kodissa on mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Jos valaistus on tarpeen myös päiväsaikaan, käytä esimerkiksi valkoisia pintoja heijastamaan valoa.
 3. Sijoita huonekalut oikein: Huonekalujen sijoittelu vaikuttaa myös kodin sähkönkulutukseen. Älä peitä esimerkiksi lämpöpattereita huonekaluilla, sillä se heikentää lämmön leviämistä huoneeseen. Sijoita televisio ja muut suuret kodin laitteet pois auringonpaisteesta, sillä ne voivat ylikuumentua ja kuluttaa enemmän sähköä.
 4. Suosi energiatehokkaita laitteita: Kun hankit uusia kodin laitteita, valitse energiatehokkaita malleja, joissa on energiamerkintä. Energiamerkinnät auttavat tunnistamaan ne laitteet, jotka kuluttavat vähemmän sähköä.
 5. Seuraa sähkönkulutusta: Seuraamalla kodin sähkönkulutusta voit tunnistaa suurimmat kuluttajat ja tehdä tarvittavat muutokset. Voit käyttää esimerkiksi älykkäitä mittareita tai sovelluksia, jotka auttavat seuraamaan sähkönkulutusta.

Sisustaminen ja sähkönkulutuksen seuranta kulkevat käsi kädessä, kun tavoitteena on energiatehokas koti. Muutamilla pienillä muutoksilla ja hyvällä suunnittelulla voit vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen ja auttaa säästämään energiaa ja rahaa.

Energiatehokkaita remonttivinkkejä

Energiatehokas remontointi voi auttaa säästämään energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä. Tässä on muutamia vinkkejä energiatehokkaaseen remontointiin:

 1. Lisää eristystä: Hyvä eristys on avainasemassa energiatehokkaassa kodissa. Lisäämällä eristystä seinien, lattian ja katon väliin voidaan vähentää lämpöhäviöitä ja säästää energiaa. Hyvä eristys voi myös auttaa parantamaan kodin sisäilman laatua.
 2. Uusi ikkunat: Huonokuntoiset ikkunat voivat olla merkittävä lämmön ja energian lähde. Uusien energiatehokkaiden ikkunoiden asentaminen auttaa vähentämään lämpöhäviöitä ja parantamaan kodin ilmastointia.
 3. Vaihda vanha lämmitysjärjestelmä: Vanha tai tehoton lämmitysjärjestelmä voi kuluttaa paljon energiaa. Uuden energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän asentaminen voi auttaa säästämään energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi ilmalämpöpumput ovat energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa lämmittää kotia.
 4. Käytä LED-valoja: LED-lamppujen käyttö on energiatehokas tapa valaista kotia. Ne kuluttavat vähemmän energiaa kuin perinteiset lamput ja niissä on pidempi käyttöikä.
 5. Asenna aurinkopaneelit: Aurinkopaneelit ovat hyvä tapa tuottaa omaa sähköä ja vähentää riippuvuutta verkkosähköstä. Ne ovat ympäristöystävällinen ja energiatehokas tapa tuottaa energiaa.
 6. Sijoita kodinkoneet oikein: Sijoita kodinkoneet oikein, jotta ne eivät ole lämpöpattereiden edessä ja niillä on tarpeeksi tilaa ilmanvaihdon varmistamiseksi. Huonosti sijoitellut kodinkoneet voivat kuluttaa enemmän energiaa ja heikentää kodin ilmastointia.

Nämä ovat muutamia esimerkkejä energiatehokkaista remonttivinkeistä. Energiatehokas remontointi voi auttaa säästämään energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä, ja se on myös ympäristöystävällinen ratkaisu.