Jo pari uutta pistorasiaa tuo mukavuuksia mökkielämään

Asiantuntijan vinkeillä mökin sähköturvallisuus paremmaksi

  • Töpselipaikat ovat kortilla monella mökillä. Pinta-asennuksena tehtävillä muutostöillä mökille saadaan lomapäiviä helpottavia lisämukavuuksia.
  • 1960–80-luvun mökeissä on vielä paljon maadoittamattomia järjestelmiä. Niihin löytyy yhä moderneja tuotteita asennuksen laajentamiseen. Isomman remontin yhteydessä kannattaa järjestelmä päivittää maadoitetuksi. 
  • Pinta-asennustuotteiden valikoimista löytyvän Renovan retro tyyli sopii vanhankin mökin sisustukseen.

Jos mökin sähköjärjestelmä koostuu toisiinsa ketjutetuista jatkojohdoista, on aika tehdä päivitys sähkökalusteisiin.

Jo muutamalla uudella pistorasialla saa töpselipaikat esimerkiksi keittiössä päivittäin käytössä oleville kodinkoneille. Koko sähköjärjestelmän uusiminen tulee asunnon elinkaaren aikana vastaan vain harvoin.

– Schneider Electric on tuonut markkinoille myös uniikin pistorasian kahdella USB-lähdöllä. Se on tosi kätevä lisäys, jos tarvitaan vaikka lisälatauspaikkoja puhelimille, vinkkaa Offer manager Eetu Mäkelä Schneider Electriciltä.

Sähkökalusteet osaksi sisustusta

Pinta-asennustuotteissa ei perinteisesti ole panostettu designiin, mutta nyt ajatus, että sähköasennuskalustekin on osa sisustusta, on Eetu Mäkelän mukaan lyönyt läpi.

– Esimerkiksi Renova-sarjaan on haettu muotokieltä vuosikymmenten takaa. Sähkökalusteet näyttävät vanhoilta, mutta ovat sisältä moderneja. Sarjan tuotteet ovat erityisesti 1950- ja 1960-lukujen taloja remontoivien suosiossa, Renovassa on rintamamiestalojen alkuperäishenkeä. Exxact-sarjan ilme on puolestaan modernimpi.

Sähköremontissa on syytä satsata suunnitteluun.

– Asukkaalla on ajatus siitä, mitä hän haluaa ja ammattilainen keksii keinot toteutukseen. Yhden pistorasian lisäys työkuluineen maksaa noin 100–150 euroa, pienen asunnon sähköjen uusiminen 1 000–1 500 euroa, arvioi Mäkelä.

Jos mökki on alkuperäiskunnossa, kaipaa sähköturvallisuuden vaatimustasokin yleensä kohennusta.

– 1960–80-luvun asunnoissa on vielä paljon maadoittamattomia järjestelmiä. Remontoidessa pitää muistaa, että maadoittamattomaan järjestelmään ei saa lisätä suojamaadoitettuja pistorasioita. Jos suojamaadoitettuja tuotteita halutaan asentaa, koko huoneen asennukset pitää yleensä muuttaa suojamaadoitetuiksi. Näin isoa muutosta ei kannata tehdä muutaman pistorasian lisäyksen takia, sillä maadoittamattomaan järjestelmään löytyy yhä moderneja vaihtoehtoja, myös pinta-asennukseen.

Vinkit mökin sähköremontin suunnitteluun:

1. Pyydä ammattilainen arvioimaan järjestelmän kunto.

2. Kohenna yhtä huonetilaa kerralla. Lisää tilaan pistorasia tai vaihdata sen paikkaa niin, että tilan toiminnallisuus paranee.

3. Jos suunnittelet tekeväsi pintaremonttia, sovita sähkötöiden aikataulu yhteen muun remontin kanssa. Silloin kojeiden paikanvaihdosta jäävät jäljet tulee maalattua ja johtoja saa piilotettua listojen taakse.

4. Tuo mukavuudet mökille. Pistorasia USB-lähdöllä helpottaa puhelimien latausta, kun mökillä on monta yöpyjää.

Lue lisää Renova- ja Exxact-tuotteista