Hyvin suunniteltu piha on säästämistä

Kaunis ja toimiva piha on nykypäivää

Karjalohjalta toimiva Piha-ja puutarhasuunnittelu Kirsi Ferin on liittänyt tilauspapereihinsa lauseen, jossa luvataan laadukas lopputulos. Kävimme tapaamassa Kirsiä asian tiimoilta.

– Kodeissa ja rakentamisessa on Suomessa ollut pitkään tapana tehdä piha viimeisenä. Piha on kuitenkin yksi tärkeä elementti koko asumista ja se pitäisi ottaa huomioon alusta alkaen, kertoo Kirsi Ferin lähtökohdista.

Niin pihassa kuin monessa muussakin asiassa, suunnittelu ratkaisee paljon. Piharakentamisessa ratkaisee myös se, koska pihan varsinaisen rakentamisen aloittaa.

Ajoissa liikkeelle

Katto suojaa taloa ja talo rakennetaan katon alle, mutta pihaa ei suojaa mikään ja sen pitää kestää yhtälailla Suomen kovat sääolot ja säänvaihtelut.

– Me otamme asiakkaan lähtökohdat, resurssit ja toiveet huomioon kun suunnittelemme pihan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pääsemme mukaan suunnitteluun, sitä paremmat edellytykset pihan onnistumiselle on sekä sitä edullisemmaksi se tulee. Mitä myöhempään pihanrakentamisen jättää, sitä enemmän se tulee maksamaan.

Suomessa nykytalobudjetit usein ylittivät. Syitä ylitykseen saattaa olla useita, mutta monesti tilanne johtaa siihen, että pihalle ei riitäkään enää budjetissa rahaa ja päädytään tekemään vääriä ratkaisuja.

– Meillä suunnitellaan asiakkaan kanssa mitä pihalta halutaan ja miltä pihan tulee näyttää ja toimia kun se on valmis. Tätä lähdetään sitten rakentamaan ns. alhaalta ylös eli tavoitteena on se mielessä ja paperilla oleva lopputulos, jonka useasti voin kuvitella 5,10 jopa 50 vuoden päähän elinkaartaan.

Ohjeet asiakkaalle

Piha-ja puutarhasuunnittelu Kirsi Ferin myös opastaa asiakkaansa huolehtimaan ja ylläpitämään pihaansa.

– Tottakai on erilaisia asiakkaita ja erilaisia pihoja. Toiset haluavat mahdollisimman helpon pihan ja toiset ovat ns. viherpeukaloita. Siksi jokainen pihaprojekti on erilainen ja aina lähdetään asiakkaan resursseista ja toiveista liikkeelle. Ammattilaisena, minun pitää olla sanomassa lopulta asiakkaalle mikä toimii ja mikä ei.

Pihoja voidaan myös rakentaa uudelleen ja muuttaa vastaamaan nykyasukkaan tarpeita, mutta lähtökohtaisesti paras hetki pihan toimivuuden varmistamiseksi on alkusuunnittelu talon itsensä rakentamisen yhteydessä.

– Pihan pohjustus ja toiminta talon kanssa pitkällä aikajänteellä vaatii suunnittelua ja näkemystä. Valitettavan usein Suomessa rakennetaan vielä vanhoihin uskomuksiin nojautuen ja tehdään asioita väärin. Kansanperintö kertoo tarinoita, jotka eivät pohjaudu tietoon ja monesti siksi mennään ”metsään”.

Kirsi Ferin haluaa toteuttaa omat projektinsa aina laadulla ja tehdä sellaista työnjälkeä, että asiakas on tyytyväinen ja saa sellaisen tilan, kuin mikä on suunniteltu.

– Meillä on aina silloin tällöin esille tuleva ”ei sen tarvi olla niin hieno”-kulttuuri. Ei pihan tarvitsekaan olla aina hieno, mutta toimiva sen pitäisi olla, miettii Kirsi ääneen. Kysymällä säästää, niin on piha-asioissakin. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ennen kuin tekee mitään korjaamatonta tai kallista korjata.