Puutarhan tulevia trendejä(?)

Julkaisimme tämä artikkelin jo vuonna 2014:

Suomi ei yleensä ole missään asiassa trendin asettajana ja puutarha trendeissä katseemme kääntyi valtameren toiselle puolelle ja Kanadaan. Kanadaan lähinnä siksi, että hiilineutraalius ja kaupunkien asenne kohti vihreämpää mahdollisuutta on siellä otettu paikoitellen varsin tosissaan. Tästä hyvänä esimerkkinä Vancouverin kaupunki, jonka yhden päämedian eli Vancouver Sunin toimitus listasi puutarh trendejä, joita itseasiassa amerikkalainen tutkimuslaitos oli sitä ennen mitannut

Ihmiset haluavat yhä että heidän puutarhansa ja pihansa näyttävät hyviltä, mutta ovat entistä enemmän tietoisia omasta hiilijalanjäljestään ja se ohjaa ostoskäyttäytymistä.

– Vuosi 2014 on tasapainon vuosi. Ihmiset vihdoin arvostavat luonnollisuutta myös puutarhassa. He myös hakevat puutarhaltaan kahta puolta: zen-tyyppistä rauhoittumista ja sosiaalista yhdessä oloa ja viihtyisyyttä, kertoo Katie Dubow Garden Median johtaja.

1. Kompostointi: ruoantähteiden uusiokäyttö ja uudenaikaiset kompostit ovat tätä päivää.

2. Superruoka: syötävät itsekasvatettavat kasvit pienissäkin mittakaavoissa kuten kvinoa ja syötävät voikukat.

3. Juotavat puutarhat: marjojen kasvattaminen ja sitä kautta niistä tehtävien juomien käyttö lisääntyy

4. Mehiläistäminen: tämä vuosi on myös mehiläisten ja ampiaisten. Mehiläiset ovat luontoa enemmän miettivien mieleen, koska ne pölyttävät, levittävät ja tekevät työtä koko ympäristön hyväksi.

5. Pihan sisustaminen: lintujen ruoka-astioista erilaisiin hyönteisansoihin, koristetyynyjä – ihmiset haluavat puutarhan kuvastavan heitä itseään.

6. Kulttuurillistaminen: ihmiset vievät kulttuurinsa puutarhaan. Paikallinen sekoittuu tuotettuun ja maahantuotuun – syntyy uutta pihakulttuuria.

7. Yksinkertaisuus: samalla kun meillä on entistä enemmän vaihtoehtoja, yksinkertaisuus on tulossa takaisin.

8. Alat: siistit rajalinjat, polut, kiviasetelmat, kolmiot, pyöreät muodot, neliöt – uutta vahvaa puutarhamuotoilua.

9. Nuoret miehet ovat tulossa: iso yllätys on että 18-34 vuotiaat miehet käyttävät enemmän rahaa puutarhanhoitoon kuin keskivertainen puutarhan/pihan omistaja.