Aikaisin keväällä kukkivat sipulikasvit, kuten tulppaanit, sini- ja pääsiäisliljat, narsissit sekä lumikellot kannattaa istuttaa kukkapenkkiin jo hyvissä ajoin syksyllä. Tällöin värikkäästä kukkaloistosta pääsee nauttimaan heti alkukeväästä.
Alkukevään väriloisto puutarhassa on taattu, kun kukkapenkkiin istuttaa syksyllä erilaisia sipulikasveja, kuten tulppaaneja, krookuksia, sinililjoja, lumikelloja ja helmihyasintteja. Kevään tullen useimmat näistä sipulikasveista kukkivat kauniisti jo ennen monia perennoja ja pensaita. Istuttamalla monia eri lajeja ja lajikkeita sipulikukkien kukinta-aikaa voi venyttää maaliskuusta heinäkuulle.
Sipulikasvien istutus
Sipulit saapuvat Plantagenin myymälöihin elokuun puolivälistä alkaen. Keväällä kukkivien sipulikasvien paras istutusaika on lajikkeesta riippuen syys–lokakuussa – joidenkin lajikkeiden kohdalla jopa vielä myöhempään. Sipulit kannattaa istuttaa maahan mahdollisimman nopeasti, sillä ne eivät saa päästä missään vaiheessa kuivumaan. Sipulikasvit menestyvät parhaiten kosteassa maaperässä, mutta liian märkää kasvualustaa ne eivät siedä.
– Mitä pienempi sipuli, sitä aikaisemmin se on suositeltavaa istuttaa maahan. Isoista sipulikukista narsissit voi istuttaa maahan hieman myöhemmin kuin pienet sipulikukat. Tulppaaneja sen sijaan voi istuttaa aina roudan tuloon saakka. Pikkusipulit istutetaan lajista riippuen noin 5 senttimetrin syvyyteen ja kukkasipulit 2–3 kertaa sipulin korkeuden verran mullan alle, kertoo Plantagenin päähortonomi Johan Orre.
Istutustyötä kannattaa myös suunnitella etukäteen. Istutuksessa on hyvä ottaa huomioon muun muassa mihin ajankohtaan kasvien kukinta ajoittuu sekä sipulikasvien korkeus. Sipulikasvit voi istuttaa kukkapenkkiin esimerkiksi perennojen sekaan, jolloin myöhemmin kukkivat perennat suojaavat niiden lehtiä, pensaiden juureen tai nurmikolle. Kun pienempiä sipulikasveja istuttaa suuremmiksi ryhmiksi, herättävät ne pitkän talven jälkeen koko puutarhan eloon puhjetessaan kukkaan. Kun sipulit on istutettu maahan, ne tulee kastella kunnolla, jos maaperä ei ole sateen jäljiltä jo märkä.
Sipulikasvien hoito
Kun sipulikasvien kukinta-aika on ohi, alkavat ne valmistautua ensi kevään kukintaan varastoimalla sipuliin ravintoaineita. Siksi on tärkeää antaa varren ja lehtien kuivua rauhassa, jotta sipuli ehtii hyödyntää niissä olevat ravintoaineet. Sipulikasvien kuivuneet kukat ja siemenkodat voi kuitenkin huoletta leikata pois, sillä ne vain kuluttavat paljon ravintoa.
Sipulikasvin lehtien kuivuminen on merkki siitä, että se on siirtynyt odottamaan seuraavan kevään kasvukautta. Jos kukkapenkissään ei halua katsella kuivuneita lehtiä, voi lehdet yrittää sitoa yhteen, jolloin ne jäävät piiloon muiden kasvien alle. Sipulit voi väliaikaisesti myös kaivaa ylös maasta ja istuttaa esimerkiksi pienempiin ruukkuihin. Kun lehdet ovat kuivuneet kokonaan, ne leikataan pois ja sipuli istutetaan takaisin maahan.
Sipulit kannattaa kerran keväässä lannoittaa esimerkiksi luujauholla tai sipulikasveille tarkoitetulla lannoitteella, jotta ne kestäisivät entistä paremmin.
Kolme vinkkiä kukkasipulien istutukseen
- Istuta kukkasipulit sopivaan maaperään ja käytä istutuksessa apuna sipulikoreja sekä sipulirautaa. Kori pitää sipulin paikallaan ja rauta nostaa sipulia oikealle tasolle sekä helpottaa kulkuasi täydessä kukkapenkissä.
- Jos haluat suojella kasvejasi jäniksien, peurojen ja jyrsijöiden aiheuttamilta tuhoilta, istuta kukkapenkkiisi myös sellaisia kasveja, joista eläimet eivät pidä. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa narsissit, sipulilaukka ja ruskolilja.
- Voit kasvattaa syyssipuleita myös ruukussa parvekkeella. Aseta sipulit ruukkuihin, joiden pohjassa on reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois. Kun ilmat kylmenevät, suojaa istutuksesi kylmyyttä vastaan esimerkiksi sanomalehdillä.