Tunnelmia, tarinoita

Kartanon keittiöpuutarha kukoistaa

Salaattifenkoli toimii kalan lisukkeena kertovat keittiömestari Mikko Liikaluoma ja puutarhuri Suvi Lehtonen.

Tanja Niemi-Laurila

Auringonkukka Ruby Sunset tervehtii tulijaa keittiöpuutarhan portilla.

Tanja Niemi-Laurila

 
 
 
 

Keittiöpuutarhat tekevät tuloaan kartanoiden pihamaille. Ajassa palataan siis vanhaan, sillä hyötypuutarhoja käytettiin turvaamaan kartanoiden ruokataloutta jo keskiajalla. Hirvihaaran kartanon pöydissä Mäntsälässä maistellaan ensimmäistä kertaa sesongin herkkuja omasta maasta, sillä keittiöpuutarhan teko sai alkunsa toukokuussa.

”Palmukaali Nero di Toscana selvisi alkukesän kirppojen hyökkäykseltä ja on kasvattanut lehdistöään vauhdilla. Nyt kuitenkin ovat vuorossa kaaliperhosen jälkeläisten aiheuttamat tuhot...”

Näin kirjoittaa puutarhuri Suvi Lehtonen blogissaan, joka päivittää nettiin ajan tasalle Hirvihaaran kartanon hyötypuutarhan elämää.

FAKTA

Hirvihaaran kartano

Herman Holmberg rakennutti Hirvihaaran kartanon Mäntsälään 1918.

Päärakennuksen suunnitteli arkkitehti Jarl Eklund. Puutarhan suunnitteli maisema-arkkitehti Paul Olsson. Olssonin kädenjälkeä voi ihailla Mäntsälässä myös Saaren kartanolla.

Herman Holmberg menehtyi onnettomuuden seurauksena 1926. Leski myi tulitikkutehtaan ruotsalaiselle Kreuger-trustille.

Mäntsälän kunta osti Hirvihaaran kartanon 1927. Pentti Sakkinen osti kartanon seuraavana vuonna. Kartano pakkohuutokaupattiin 1932 ja se siirtyi takaisin Mäntsälän kunnalle. Kartanosta kaavailtiin uutta kunnantaloa, mutta hanke raukesi kun Johan ja Dagmar Ramsay ostivat paikan.

Kartano toimi kenttäsairaalana ja toipilaskotina 1939. Helsingin kaupunki osti kartanon ja vuosina 1952-1989 Hirvihaaran kartano oli miesten vanhainkotina.

Huonokuntoinen kartano palautui jälleen Mäntsälän kunnalle vuonna 1989. Kolme vuotta myöhemmin Arto Hakala osti sen ja peruskorjasi paikan ravintolaksi ja kokoushotelliksi. Next Hotels vuokrasi sen käyttöönsä vuonna 2000.

Lue lisää Mäntsälä-lehdestä 8.8.

Tallenna

Tallenna

Luonnonmukainen viljely
Ruokaosuuskuntamme kunniajäsen suomenhevonen Uuras multaamassa perunamaata heinäkuussa 2013! Uuras myös facebookissa: https://www.facebook.com/pages/Uuras/448658351887693

Nokkonen on lääke lähes joka vaivaan

Niin tässä taas kävi, että hyllystä löytyy purkkitolkulla erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Ovat toki luomuversioita, mutta niin olisivat olleet oman maankin vitamiinit.
 
Moni ihmetteli viime kesän alussa kartanon keittiöpuutarhassa paraatipaikalla kasvavaa nokkosta. Oliko puutarhuri-opiskelija hukassa ja unohtanut tuon jättimäisenä kasvavan rikkaruohon leviämään väärään paikkaan? Monella oli tietysti tietoa nokkosen terveysvaikutuksista ja hyötykäytöstä myös viljelyn kannalta, mutta silti sen "ehdoin-tahdoin-vilejly" herätti kummastusta.
 
Jos olisin ollut ahkera jo alkukesästä ja kuivannut tuota todellista joka pihan superfoodia, ei moniakaan asioita tarvitsisi purkista popsia. 
 
Nokkosen lehdissä ja versoissa on C-vitamiinia , A-, B1-,B2-, B6-, D-, E- ja K1-vitamiineja, ubikinonia ja glykokinoneja. Kasvissa on myös lesitiiniä, triterpeenejä, paljon kuiva-aineita, hiilihydraatteja, kasvilimaa, parkkiaineita sekä kivennäisaineista rautaa, kalsiumia, kaliumia, fosforia, mangaania, kuparia, rikkiä, fluoria, jodia, piihappoa, biogeenisiä amiineja, kuten asetyylikoliinia, betaiinia, koliinia, histamiinia, 5-hydroksitryptamiinia, serotoniinia ja muurahaishappoa sekä valkuaisaineita, sekretiiniä ja klorofylliä. Siemenissä on E-vitamiinia, linolihappoa ja karvasaineita.
 
Eli yhdestä kasvista saa kaikki samat aineet kuin monivitamiinihivenaine-purkeista. 
Talveksi nokkosesta voi tehdä viherjauhetta, jota voi sekoittaa melkeinpä mihin vaan. 
Kun siihen vielä sekoittaa voikukkia, saadaan suolistohäiriötkin hoidettua. Ja näitähän kaikkien pihoilta löytyy...
 
Ja mihin kaikkeen sitten jokaisen tuntema polttiainen vaikuttaa:
 Nokkonen lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää, kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa sekä parantaa yleensäkin verenkiertoa. Kasvi sekä supistaa että laajentaa verisuonia, lisää virtsan, hien ja sapen eritystä, edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa, tyrehdyttää verenvuotoja, irrottaa limaa, irrottaa ja hajottaa virtsahappoa ja stimuloi maksaa. Lisäksi se rauhoittaa keskushermostoa ja lievittää kipuja. Kasvin glykokinonit alentavat hieman verensokeria, ja kasvi onkin sekä hypoglykeminen että hyperglykeminen. Nokkonen supistaa virtsarakkoa ja limakalvoja ja normalisoi suolen toimintaa. Nokkonen lisää vastustuskykyä ja immuunipuolustusta. Talviset nokkoskuurit saattavat estää kesäistä heinänuhaa ja allergiaa.
 
Lisää nokkosesta terveydenhoito uutisten artikkelista:
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0402/6.htm

Luontaishoitajan koulutus aloitettiin refleksologialla eli vyöhyketerapiahoidoilla. Se on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, jossa käsin ja vyöhykepuikon avulla stimuloidaan kehossa olevia heijasteita. Tässä jalkaterien heijastepisteiden sijainnit ja niiden piirtämistä karttojen avulla jalkapohjaani.

 

Vyöhyketerapian avulla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia ja elvyttää häiriintyneitä elintoimintoja.
Omalla kohdallani heijasteet sekä kynsien kunto kertovat huonosta hivenaineiden ja vitamiinien imeytymisestä. Näihin sekä munuaisten toimintaan ja hiivasyndroomaan haenkin nyt apua koko kehon vyöhyketerapiasta ja homeopatiasta. Tässäkin pääsen käyttämään sekä omia kasvattamiani yrttejä että luomuruokavaliota, jossa hiivasyndrooman hoitoon on hyvänä apuna esimerkiksi hapatetut kasvikset.
Suutarin lapsella ei ole kenkiä- sanonta pitänee paikkansa monen yrittäjän elämässä. Nyt omalla kohdallani se osuu omaan puutarhaan, joka villiintyi huikaisevalla vauhdilla kesän kiireissä.
Satoa kuitenkin saadaan ja kerätään yhdessä pienen puutarhurin kanssa.
 
Ensimmäinen kesäni puutarhayrittäjänä ja kohta valmiina luomupuutarhurina on ollut haastava ja vauhdikas. Puutarhatyöni Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarhassa tuottaa onnistusneesti satoa ja antoi kiitettävän arvosanan opiskeluni lopputyölle.
Heinolan biodynaamsiella tilalla mennään päivä kerrallaan sääolojen armoilla. Maa-artisokka sato näyttää lupaavalta...
Talvivalkosipulia on menossa maahan lokakuussa yli 600 kiloa, joten töitä vielä riittää lumille saakka.
 
Kaiken kiireen ja kasvun keskellä on aika pysähtyä ja hiljentyä hetkeksi. Hiljaisuuden voima ja hetkessä eläminen vapauttavat suorittamisen pakosta. Se ei vaan ole aina niin helppoa arjen keskellä.
 
Lapsi on ollut paras opettaja tässäkin asiassa:
"Kerro äiti tarina taikapavuista!" Istuttiin alas ja katseltiin hiljaa pilviä ja kuviteltiin, kuinka taikapapu kasvaa korkeimmalle pilvelle asti. 

 

Tänään kokeilimme ensimmäisen kerran yrttihunajaista savusaunaa henkilökuntamme voimin. Tarkoitus on jatkossa myös tarjota tätä rentouttavaa palvelua asiakkaillemme. Aamulla keräsin sylikaupalla nokkosia. Haudutin niitä kuumassa vedessä ja saunojat saivat sekä nokkosvihtomista että nokkos-hiushuuhtelun. Yrttisauna aloitettiin nauttimalla sitruunahunaja-mehumaljat. Pirteään virkistävään juomaan lisäsin myös sitruunamelissaa puutarhastamme sekä villivadelman lehtiä ja metsämansikan kukkia. Ripaus suolaa kuuluu aina hunajan seuraksi... Saunojat huuhtelivat päivän pölyt äitini valmistamalla ruusu-hunajasaippualla ja kapusivat löylyttelemään savusaunan ylisille upottaen jalkansa Frantsilan yrttikylpysuolaveteen. Mukaan he saivat yrttivihdat, joihin olin kerännyt iisoppia, laventelia, rosmariinia, salviaa ja timjamia. Jokainen kävi vuorotellen luomupuutarhurin hunajapedillä niskahartiahieronnassa, jossa ensin ripsuteltiin verenkiertoa vilkastuttamaan nokkosilla, hierottiin vehnänalkioöljy-rosmariinilla ja siveltiin hunajalla. Hiukset pestiin kehäkukka-shampoolla ja huuhdeltiin nokkosvedellä tai kamomillavedellä. Alaselkään käsittelyn ajaksi sai lämmitetyn ruusu-kauratyynyn. Jokiveden virkistämät saunojat palasivat vielä jälkilöylyihin laventelikukka-vedessä hautuneiden lämpöpyyhkeiden kera. Saunan jälkeen vielä suihkaus ruusuvettä kasvoille ja kehäkukkasalvaa käsille ja takaisin töihin! Tätä yrttihunajaista savusaunahetkeä vaadittiin jopa työehtosopimukseen ruokatauon jatkeeksi...
Onnistumisen ensimmäinen askel on aloittaminen
Suvi Lehtonen